středa 11. února 2009

Kamaráde, je ti pod psa ... prozradil vám váš mobil

Odposlechnuto ráno v tramvaji. Mladý pár, nejspíš manželé. "Proč jsi smutnej?" "Já nejsem smutnej." "Jen neříkej. Přece poznám, že jsi smutnej." "A jak to asi poznáš?" "Prostě to poznám."

Vzpomněl jsem si na ten rozhovor, když jsem četl o tom, že jedna firma vyvíjí novou aplikaci pro mobilní telefony. Ta bude moci poznat vaši náladu. Trik je v tom, že ji to sami naučíte. Několikrát denně se vás váš telefon zeptá, jak se v danou chvíli cítíte. Vyplníte číslo od jedničky do desítky. Aplikace bude získané hodnoty porovnávat s vaší další aktivitou. Jak často voláte, kolik dopstáváte esemesek nebo zda surfujete po Internetu. Psychologové tvrdí, že už za dva týdny bude umět velmi přesně odhadnout vaši momentální náladu.

Možná se ptáte, k čemu je to dobré. Copak každý nepoznáme, jak nám zrovna je? A potřebujeme snad nějaký pitomý telefon, aby nám to řekl? Ne nutně. Ale tvůrci aplikace tvrdí, že se nabízí celá řada velmi praktických využití. Například filtrování hovorů pro různé skupiny z telefonního seznamu. Je zrovna hodnota vaší nálady čtyři a méně? pak se vám nikde ze skupiny "tchýně a spol" nedovolá. Bylo by to příliš riskantní!

Ono by to mohlo fungovat i naopak. Než zavoláte svému šéfovi, pošlete "výzkumnou" esemesku jeho telefonu, jak na tom zrovna je. A když ne moc dobře, radši žádost o zvýšení platu odložíte.

Zbystřili také reklamní agentury a marketingoví experti. Nálada uživatele by mohla být jedním z faktorů, podle kterého budou reklamní systémy "cílit" inzerci. Jak přesně, bohužel nevím. Je třeba ještě vybádat, jestli si věci kupují lidé spíš smutní, anebo veselí. Jisté je, že nakupování má na naše pocity vliv. Viz pokračování rozhovoru z tramvaje.

"Hele, jestli se takhle tváříš kvůli těm novejm botám, tak je to trapný." Pár minut pauza. "Ty jsi naštvaná?" "Nejsem." "Jen neříkej. Přece poznám, když jsi naštvaná." Pak už jsem musel vystoupit.

(Sloupek pro slovenský deník SME)

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka