úterý 8. září 2009

Ještě k "tajnému závodu"

Hledejte 32 rozdílů mezi normální a banánovou zemí. Nevíte? Je to oněch 32 luxusních aut, která přes víkend stála nedaleko česko-německé hranice na hlídaném policejním pracovišti. Patří účastníkům akce, o které média psala jako "ilegálním silničním závodě" a kterého se zúčastnili bohatí lidé se silnými vozy.

Účastníci takových závodů jsou poznat na první pohled. Nejen proto, že jejich auta jsou velmi drahá a často se sportovními úpravami, které běžné předpisy nepovolují. Ale především jsou polepená čísly a nápisy, kterými se majitelé k akci otevřeně hlásí. Na závodě ostatně není nic "utajeného" a mluví se o něm tak jen proto, že to asi lépe a romantičtěji vypadá v propozicích.

Policisté měli na závodníky, kteří ve čtvrtek odstartovali z Prahy, přepraveni superrychlá autu i vrtulník. Ale nakonec jim udělili jen tři pokuty. Účastníci bez problémů přejeli české území a dozávodili až na německé hranice. Ale za nimi je čekal šok. Německá policie skoro všem auta zabavila a řidičům udělila vysoké pokuty.

Ne proto, že by je zadržela při nějakém konkrétním přestupku. Ale prostě proto, že usoudila, že se účastníci chystají dělat něco, co bude nebezpečné a nepříjemné pro ostatní lidi. A to i na německých dálnicích, které jsou pověstné tím, že se na nich jako na jediných na světě smí jezdit neomezenou rychlostí. Policie k tomu nepořebovala speciální radary ani vrtulníky, ale obyčejný zdravý rozum.

Právě jeho nedostatek činí Česko banánovou zemí. Policisté si umí podat řidiče, který má v autě lékárničku s prošlým obvazem, ale před bohatými klauny, kteří si z nich velkopansky dělají legraci, srazí služební podpatky. Stejně se chovají i státní úředníci a politici. V tom je podstata našich problémů, včetně toho kraválu kolem ohrožených předčasných voleb, který teď plní titulní stránky novin. Ale zdánlivě bezvýznamný závod překažený německý policisty to ukazuje lépe.

Ďábel je v detailu, říká se.

(Psáno jako sloupek pro slovenský deník Sme).

Štítky: ,

Komentáře: 8:

Blogger Martin Malý řekl...

Nechtěl bych žít v zemi, kde mi policista (!) zabaví majetek a udělí pokutu na základě toho, že usoudí (!), že se chystám dělat něco nepříjemného. To, co z nás činí banánovou republiku, je (krom popsaného slouhovského předklonu před penězi) i obdiv k podobným praktikám.

8. září 2009 v 12:27  
Anonymous Gloster řekl...

Nemohu než souhlasit s Martinem Malým.
V tomto případě sice bylo "zjevné," že se účastníci Diamond race chystají porušovat právní předpisy (jsou-li v Německé spolkové republice skutečně zakázány závody na veřejných komunikacích a splňoval-li Diamond race skutečně definici závodu; fakt, že má v názvu 'race' opravdu není argumentem), avšak pravomoci německé policie jsou přímo děsivé.
Nejsem obeznámen s německou právní úpravou, nicméně mám-li usuzovat z tohoto praktického příkladu, pak se mi nejeví jako vyloučeý scénář, při němž bude policie například preventivně udělovat pokuty majitelům sportovních vozů, neboť usoudí, že je "zjevné," že vlastníci takto silných strojů mají v úmyslu porušovat dopravní předpisy.

Z čistě právně-teoretického hlediska se mi pak jeví jako velmi pochybá šíře uvážení poskytovaná za těchto podmínek jednotlivým policistům. Mohou-li se zcela svobodně a bez důkazního řízení rozhodovat, ve kterých případech usoudí, že hrozí, že někdy v budoucnu poruším právní předpisy, považuji za prakticky vyloučené, aby byly všechny případy posuzovány podle shodného měřítka a tudíž i podle zásady formální spravedlnosti.

8. září 2009 v 13:20  
Blogger Jenda řekl...

Také bych se přidal k předřečníkům. Pokud opravdu neporušili žádný předpis, tak nejde o nic jiného než o jakési setkání lidí se stejným zájmem (rychlá auta). Proč by jenom kvůli tomu měli být sankcionováni? Ano, ve chvíli kdy při takovéhle akci poruší pravidla, tak se k nim zachovat co nejpřísněji, ale když pravidla neporušují? ... Přístup německé policie mi přijde podstatně horší, než přístup té české.

8. září 2009 v 13:47  
Blogger Unknown řekl...

Když má něco v názvu "race" a první cenu pro vítěze, je jasné, že účastníci budou chtít vyhrát. Ve zprávách jsem viděl snímky aut jedoucích 200 km/h. Nevěřím, že by se v Německu chovali jinak. Proto taky nezveřejnili trasu. Ať si parta bohatých debilů dělá závody na okruhu. Celá akce měla poměrně rozsáhlou mediální prezentaci a já považuji za nepřijatelné, aby se kdokoliv chlubil tím, že se bude účastnit závodu o cenu za běžného provozu. Německá policie udělala maximum pro ochranu občanů, naše nic, protože na to nemá pravomoci. Bohužel...

8. září 2009 v 13:56  
Anonymous LLook řekl...

Fríďa: U nás myslím nejsou závody jako takové zakázané. Třeba cyklisti běžně závodí za plného provozu (přestože Rychlé šípy před tím varují :) ).

Bohužel informace z médií jsou vždy silně zkreslené. Blbí novináři psali i o Gumball 3000 jako o tajném ilegálním závodu (není tajný, ilegální, ani závod)...

Proto nemůžu ani soudit německé policisty na základě toho, co si o jejich zásahu myslí blbí novináři. Jednoduše nevím, kdo zákrok nařídil, ani z jakých důvodů a myslím, že to neví ani Čermák.

Každopádně účastníci skutečných tajných závodů nebývají polepení reklamními samolepkami, nesnaží se na sebe upozorňovat a nepózují fotografům.

9. září 2009 v 7:25  
Anonymous Phil řekl...

Předpokládám, že důvodem k nutnosti postihu "závodníků" v Německu, byť i preventivnímu, je neomezená rychlost na některých dálnicích. Němci musí mít nějaký nástroj proti organizování závodů za běžného provozu. Z důvodu omezené rychlosti v ČR je u nás bylo takové opatření daleko méně potřebné.

9. září 2009 v 8:42  
Blogger Rosta Kocman řekl...

Nechápu jednu věc - tento článek a tyto komentáře jsou publikovány na internetu, čteny zřejmě přes "standardní" webový prohlížeč. Ten má obvykle okno pro vyhledávání, až na jednu výjimku nastavené na Google. To je tak těžké tam zadat pár slov a najít si fakta??? Já chápu, že komentovat něčí dojmy, psát své domněnky a předpokládat něco, co napsáno nebylo, je zábavnější...

Ale není tak složité dohledat, že německá policie zastavila a zadržela auta proto, že v Německu je zakázáno závodit na silnicích (právě proto, že tam mají neomezenou rychlost). To, že tady pan Čermák napíše, že němečtí policisté zastavili řidiče preventivně, přece není pravda. Zastavili je proto, že se účastili závodu v běžném provozu. Až na tento detail je ale článek naprosto trefný. Ani v Německu vás nikdo nepostihne za úmysl porušovat předpisy, ale až za jejich porušení...

9. září 2009 v 22:11  
Anonymous Anonymní řekl...

Rosta> No pokud se prokaze, ze je zastavili uz na ceskem uzemi, tak ani nemeli sanci se neceho protizakonneho v SRN dopustit.

10. září 2009 v 14:56  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka