úterý 3. listopadu 2009

Jak to bylo s bonbónem s "bramborovou" příchutí

Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co ochutnáš. Tak nějak to říká ve známém filmu hollwoodský antihrdina Forrest Gump. Ovšem jako bonboniéra může být i celý kontinent, konkrétně Evropa.

Na summitu hlav státu, který se konal minulý týden, rozdávali Švédové luxusní bonboniéru Eurodrem. Ta obsahuje 27 bonbonů, takže každý reprezentuje jeden stát. Už samotný nápad evokuje provokativní instalaci výtvarníka Davida Černého, kterou na jaře v rámci svého předsednioctví přestavilo Česko. Ta si nevybíravě ze všech členských zemí střílela, a tak třeba Bulharsko reprezentoval turecký záchod a Švédsko ulomené křídlo stíhačky v krabici z Ikey.

Bonboniéra je ovšem k jednotlivým zemím laskavá. Anglie má příchuť čaje, Německo lískový oříšek, Rakousko meruňku a Slovensko slivovici. Ovšem s jedinou výjimkou. Tou je příchuť Česka. Ta je – aspoň podle sobotního vydání MF Dnes – bramborová. Na obrázku v krabičce s bonbóny je totiž u toho našeho znázorněna rozkrájená brambora. „Nikdo jiný nemá méně chutnou přísadu," naříkají noviny.

Bramborami nazýváme neohrabané spolužáky, bramborové medaile dostávají symbolicky sportovní smolaři, kterým utečou medaile skutečné. A bramborami máme být my, hrdí dědicové Přemysla Oráče a kněžny Libuše? Internet okamžitě ožívá vášnivými diskusemi. Udělali z nás brambory. Kdyby ta chuť byla aspoň knedlíková. Po zažehnané lisabonské krizi hrozí Evropě další, tentokrát bramborová.

Má to háček. V tom bonbónu je ve skutečnosti rum. Forrest Gump by to zjistil, až by ho se svým dětským úsměvem na rtech vložil do úst. V českých novinách však žádný člověk tohoto jména nepracuje.

(Sloupek pro slovenský deník Sme).

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka