pondělí 9. listopadu 2009

Každý chce být eurokomisař. Nebo aspoň ředitel ZOO

Zdá se, že pátek večer je v Praze z nějakých tajemných důvodů ideální čas pro vytažení kralíka z klobouku. Tedy promiňte ... pro jmenování nového překvapivého kandidáta na českého eurokomisaře. Před týdnem to byl exministr Vladimír Dlouhý, před tímhle víkendem zavířílo na internetových serverech (a druhý den na stránkách novin) jméno současného premiéra Jana Fischera. Ještě že už v Bruselu eurobyrokrati nervózně přešlapují a chtějí od Česka definitivní jméno. Bůh suď, kdo by se na bruselské tapetě objevil za týden.

Ovšem bruselský flek není jediným, na který se teď zrovna hrnou zájemci. Tím dalším je místo ředitele pražské zoologické zahrady. A to je překvapivé! Koho by si člověk dokázal na takovém postu představit? Buď zarostlého přírodovědce v khaki vestě, který tráví každou volnou chvíli lovem lvů v Africe, anebo úplného pošuka, jak ho ztvárnil například britský komik John Cleese ve filmu Dravá zvěř. Ten se snažil zvýšit atraktivitu zoologické zahrady tím, že neškodná zvířata vydával za životu nebezpečná. Zkrátka nic pro toho, kdo má v hledáčku vlastní kariéru a úspěch.

Jenže dnes se na tento post v Praze hlásí mimo jiné renomovaný ekonom a šéf dozorčí rady ČSA, bývalý řditel TV Nova nebo třeba bývalý ředitel nakladatelského domu Ringier. Jak je to možné? Berme to jako tu nejlepší poklonu odcházejícímu šéfovi Petru Fejkovi. Toho sice jeho dosavadní kolegové den před odchodem z práce v duchu českých tradic narychlo pomluvili (asi že nerozuměl mlokům, nebo něco na ten způsob), ale ze zoologické zahrady každopádně vybudoval místo, kam lidé rádi chodí za zvířaty. A ještě by ji velká zvířata ráda chtěla řídit.

(Sloupek pro slovenský deník Sme).

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka