neděle 8. listopadu 2009

Tak mě napadlo, kolego ... nezapomněli jsme přistát?

Možná jste v médiích zaznamenali historku o amerických pilotech dopravního letadla, kteří "přelétli" cílové letiště. Prostě zapomněli přistát. To je samo o sobě dost fascinující. Kontroloři z řídící věže se s nimi snažili spojit, a to vysílačkou i pomocí výstražných signálů. Dokonce se jim snažili zavolat na mobilní telefon a prý posílali emaily. Ale marně. Vše zachránil nakonež až stevard, který přišel do kabiny pilotům říct, že se pasažeří ptají na čas přistání.

Prostě záhada! Pár dní nato přišly aerolinky Delta s vysvětlením, které je ještě úžasnější. Piloti prý měli zapnuté notebooky a na nich "řešili firemní politiku". Na tohle jim jako máme skočit? Ještě před pár lety by bylo jasné, že ti dva za kniplem sjíždějí pornostránky. Ale to je dnes pasé. A já bych se klidně vsadil o letenku kolem světa, že viseli na Facebooku. Kapitán "šťouchal" do manželky a tagoval oblíbené letušky na fotkách, zatímco druhý pilot vyplňoval kvízy nebo vylepšoval skóre v Mafia Wars. To pak není divu, že přeletěli letiště.

Oni v tom zdaleka nelítají jen piloti. Když si tak pročítám statusy svých známých na Facebooku nebo Twitteru, tak mě vždycky zaskočí, kolik z nich je napsáno zjevně za volantem. Jsou to ty zprávy typu: "Frčím na D1, provoz docela ujde", případně "Nějakej idiot mi udělal myšku, to bylo o fous." Policisté honí nebožáky s telefonem u uchu, ale to nemají ponětí, co se kolem děje. Nevím, jestli mí virtuální přátelé ťukají své postřehy do mobilu, anebo mají na sedalde rozevřený počítač, ale vzhledem k bezpečnosti silničního provozu mi to přijde celkem jedno.

I když možná policisty podceňujeme a oni to všechno dobře vědí. Známý mi – na Facebooku, kde jinde – minulý týden popisoval, jak ho policisté kontrolovali na dálnici. Ten druhý prý ani nevylezl z auta. Na klíně měl otevřený notebook. Můj známý prý jasně přes okno poznal na monitoru domovskou stránku Facebooku.

Jistě, nejspíš i on hrál nějakou hru nebo flirtoval s praporčicí na služebně. Ale co víme, třeba benga budou už brzy „pomáhat a chránit“ i v spociálních sítích. Možná nejvyšší čas získat pár vysokých šarží mezi své přátele. Ostatně, toť řešení pro leteckou krizi v USA. Jak zvýšit bezpečnost letů? Nařídit pilotům, aby letecké kontrolory povinně zařadili do seznamu svých přátel. Řídící věž se s nimi pak spojí bez problémů. Přece nemůžeme čekat, že by v éře Facebooku vládci nebes reagovali na něco tak staromódního jako … zvonění mobilu.

(Notebook pro Reflex).

Štítky:

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

skvely! paja-ostrovanka

8. listopadu 2009 v 12:21  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka