úterý 27. listopadu 2007

"Pokud jste žena, usmějte se na chlápka vedle sebe. Pravděpodobně se celé měsíce s nikým nevyspal."

V pražském metru je slavná věta "Ukončete výstup a nástup, dveře se zavírají", v Londýně zase doporučení "Mind the Gap", neboli "Pozor na mezeru". Cestující jsou tak upozorněni na prostor mezi nástupištěm a vagónem, který by jim při nepozornosti mohl přivodit úraz.

Historicky byla fráze použita poprvé na tzv. Severní trase (Northern Line) ve stanici Ëmbankment, kde je mezera obzvlášť velká. Dnes zní z reproduktorů ve vagonech i v mnoha dalších stanicích, například Bank (Central Line) nebo Waterloo (Bakerloo Line). Na třech ze třinácti londýnských tras metra čte oficiální hlášení šestatřicetiletá Emma Clarková.

Jak oznámil bezplatný deník Metro, společnost provozující londýnské metro oznámila, že s herečkou a také spisovatelkou ukončila spolupráci. Důvodem jsou parodie hlášení, která namluvila a na své webové stránce zveřejnila sama Clarková.

Stejným hlasem, kterým ohlašuje "příští stanice" nebo varuje pasažéry před "mezerou", na svém webu například říká: "Rádi bychom připomněli našim americkým přátelům, že si toéměř jistě povídají příliš hlasitě." Anebo: "Prosíme pasažéra v červené košili, který předstírá čtení novin, ale ve skutečnosti civí ženě naproti němu na prsa, aby toho nechal. Nikoho neoblafnete, vy jeden špinavý úchyláku."

Mluvčí metra uznává, že některé parodie jsou velmi vtipné, ale že jejich zveřejnění bylo od herečky neprofesionální. Někteří blogeři organizují na Internetu petice, které by měly Emmu Clarkovou podpořit. Ona sama si údajně z vypovězení kontraktu velkou hlavu nedělá. Ba naopak, možná jí tenhle malý skandál pomůže se prosadit. Clarková v minulosti napsala už několik scénářů pro rozhlas a televizi.

"Nezírejte té ženě na prsa":boomp3.com

(via Metafilter)

Štítky: ,

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

to je vyborny!:)

29. listopadu 2007 v 7:56  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka