středa 28. listopadu 2007

Trošku zbytečná hra s časem

Největší hřích webové žurnalistiky? No dobře, jeden z největších hříchů? Když server označí aktuální zprávu jiným časovým údajem, než ji skutečně publikuje. Budí tak dojem, že vítězí nad ostatními v aktuálnosti, tedy v jednom ze základních atributů, podle kterých se kvalita webové zpravodajství posuzuje. Aktuálně.cz má tento atribut přímo v názvu. A nezůstává svému jménu nic dlužno: v rychlosti a kvalitě zpracování aktuálních událostí často poráží i konkurenční servery, která mají "v zádech" redakční týmy celostátních deníků.

Zpracovávám v těchto dnech analýzu českých zpravodajských serverů. Ve čtvrt na jedenáct jsem si na monitoru programem ScreenHunter "ofotil" titulní strany všech hlavních serverů, web Aktuálně přesně v 10:13. Hlavní zprávou byla informace o tom, že na dálnici D1 "Student Agency zaútočí luxusem". Informace o Mlynářově soudu se neobjevila ani v krátkých zprávách, mohla být pouze ve žlutém proužku nahoře (s dodatkem "Připravujeme další podrobnosti" - což ji však těžko kvalifikuje jako zprávu).

Naproti tomu měl iDnes už v 10:13 Mlynáře jako hlavní zprávu s fotografií i jako první informaci mezi krátkými zprávičkami. Obojí bylo označeno časem 10:07. Text neobsahoval mnoho podrobností, pouze základní fakta. Ale v tomto případě je samozřejmě časování zcela korektní.
Když jsem se vrátil o patnáct minut později, byl už "otvírákem" titulní stránky na Aktuálně Mlynář, ovšem s časem 10:08. Trochu zbytečné, zvlášť když uvážíme, že text mělo Atuálně přehlednější a lépe napsaný než konkurence a že se také serveru podařilo exministra rovnou od soudu "odvést" k online rozhovoru.

Štítky: ,

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

jj, neco obdobneho jsem taktez jen tak bezdecne vypozoroval.. temer dva roky zpet v souvislosti s novorocnim projevem prezidenta klause.. http://www.underdoor.cz/index.php?page=1&id=118

30. listopadu 2007 v 14:03  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka