čtvrtek 10. ledna 2008

V hlavní roli ... komik Bill Gates!

Kdo tvrdil, že Bill Gates nemá smysl pro humor? Zakladatel firmy Microsoft se zařadil mezi všechny ty internetové uživatele, kteří na YouTube a podobných serverech publikují vlastní videozáběry. Natočil s "kamarády" klip zachycujíci to, jak si představuje svůj poslední den coby stálého zaměstnance v Microsoftu. K tomu dojde už brzy, konkrétně letos v červenci. Bill Gates pustil své video na svém tradičním, a zároveň posledním projevu na veletrhu CES v Las Vegas. A jistěže to není obyčejné domácí video: konec konců v něm hrají například George Clooney, Bono Vox či Albert Gore.

Na Gatesově rozlučkovém, zhruba sedmiminutovém klipu nepochybně pracoval tým špičkových profesionálů s rozpočtem, za který by se asi nemusel stydět ani průměrný český celovečerní film. Ale nic to nemění na tom, že je to video mimořádně vtipné a sympatické. Začíná v šest ráno, kdy Bill Gates nasedá do modrého, levně vyhlížejícího Fordu Focus, na střeše zapomene položenou aktovku i s termoskou a vyráží do práce. "Je těžké uvěřit, že je to opravdu tady," komentuje poslední Gatesův příchod do kanceláře Steve Ballmer, současný šéf Microsoftu. "Ale je na to myslím připraven. Pracoval celkem tvrdě, něco si našetřil."

Podle svých dřívějších prohlášení se Bill Gates chce věnovat charitě, ve videu se však ukazuje, že by rád svou kariéru rozvíjel i jinak. Pracuje na své postavě v tělocvičně, kde pilně zvedá činky. "Už si můžu sundat tričko?", ptá se trenéra. "Ještě ne," opdovídá trenér, kterého hraje další hollywoodská hvězda Matthew McConaughey. O chvíli později natáčí píseň ve studiu a zkouší na kytaru. Vytáčí číslo Bono Voxe, který je zrovna na pódiu při koncertu. "Ahoj Bille. Mám teď trochu napilno," říká. Gates mu zabrnká něco na elektrickou kytaru. "Nebylo to to nejlepší sólo, jaké jsi kdy slyšel?" Po krátké rozpačité pauze mu Bono Vox říká: "Máme teď v kapele plno, bohužel."

A tak je to se vším. O svém hereckém nadání se snaží přesvědčit Stevena Spielberga a známému moderátoru Jonu Stewartovi zase telefonuje s nápadem, že spolu budou dělat pravidelný televizní pořad ("Promiň Bille, ale jsem právě v letadle a budu muset ten telefon vypnout," říká Stwart do telefonu ve své kanceláři). Ale Bill Gates se nenechá jen tak odradit. "Já vím, že jste teď strašně zaměstnaná. Ale už jste přemýšlela o ideálním kandidátovi na viceprezidenta?", ptá se Hillary Clintonové. Telefonuje také Baracku Obamovi a Alu Goreovi.

No a pak už přijde definitivní konec. Bill Gates si naskládá své věci z kanceláře do přepravky a odchází pryč. Přepravku samozřejmě nechá na střeše modrého Fordu, ale ta se na ní tentokrát neudrží a spadne na zem. Je to smutně vtipný konec klipu, který uzavírá moderátor televizních správ NBC: "Finanční trhy zůstaly na závěr historického posledního dne Billa Gatese v Microsoftu v klidu. A dovolte mi osobní poznámku: nám všem v NBC News bude chybět, že už nebudeme večer co večer referovat o tom brilantním a mocném, a taky přitažlivém a dobře vypadajícím lídrů mužů a žen. Jen škoda, že nikdy neutratil víc než sedm dolarů za holiče."

Na tohle video musel Bill Gates najmout opravdové profíky. Protože po jeho shlédnutí mě vůbec poprvé napadlo: Ten člověk nám bude chybět.


Video: Bill Gates Last Day CES Clip

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka