pátek 14. března 2008

Američané mučí zajatce. A nás mučí Topolánek

Česká média informovala o výroční zprávě amerického ministerstva zahraničí, kterou tento úřad rok co rok vypracovává o stavu lidských práv ve světě a předkládá ji Kongresu. Podle poslední zprávy zveřejněné 11. března jsou přetrvávajícími českými problémy především korupce a vynutiletnost práva. Tuzemská média však velmi zdůrazňují také fakt, že zpráva jmenovitě zmiňuje kontroverzního šéfa lidovců Čunka. Co si o tom myslet?

Je třeba předeslat, že hodnocení Česka vypracovaná zahraničními institucemi bývají ošidná. Často jen povrchně kopírují nejrůznější celospolečenské debaty, aniž dokáží zaznamenat, kdy se týkají nějakého skutečného problému a kdy jsou jen důsledkem nějakých politických nebo mediálních her. Navíc také záleží na tom, z jakých informací vycházejí a kdo je poskytuje.

I renomované instituce jsou tak velmi závislé především na lokálních zdrojích. Dobrým příkladem je každoroční žebříček zemí podle míry svobody slova, který sestavuje paříská organizace Reportéři bez hranic. Před časem v něm Česká republika meziročně "poskočila"o mnoho míst. Znamenalo to, že se situace v Česku tak změnila? Ne, organizátoři pouze vyměnili své české spolupracovníky, kteří pro každoroční sumarizaci vyplňují dotazníky.

Američané o Česku mnoho nevědí a ani se o ně nezajímají. Pletou si nás často s jinými zeměmi (obvykle s některým ze států bývalé Jugoslávie), a to i ti vzdělaní a informovaní. Chybují v tomto směru i média. Na Internetu můžeme najít spousty úsměvných fotografií například z vysílání CNN, kdy je Česká republika umístěna na mapě úplně jinde, než ve skutečnosti je. Když tento týden otiskl renomovaný deník Wall Street Journal článek o českém prezidentu Klausovi, popletl si nás jeho autor se Slovenskem, a to když napsal, že "v České republice žije početná maďarská komunita, která je po desetiletí opakovaně zdrojem napětí s jejím jižním sousedem".

Povrchnost a lajdáckost však není asi případem výroční zprávy ministerstva zahraničí. Jak je napsáno v jejím úvodu, kapitoly věnované jednotlivým zemím vypracovávají příslušná velvyslanectví a informace sbírají průběžně celý rok. Fundovanost a odvedená práce jsou z textu vidět. Kdo si text o Česku z Internetu vytiskl, zjistil, že je dlouhý téměř třicet stran. Nevíme, kdo jej z reportérů informujících o této zprávě celý přečetl a kdo jen vycvházel ze sumáře z tiskové agentury. Ale faktem je, že ve zprávě jsou velmi detailně a objektivně zmíněny všechny události, které se lidských práv dotýkají. Mediální důraz na Čunka je pochopitelný, ale přehnaný. Šéf lidovců je opravdu zmíněn jen okrajově a ilustrativně.

Rozumět lze i generálnímu závěru, totiž že Česo má největší problém s korupcí a s vymahatelností práva. Přesně to tvrdí i většina českých komentátorů. A problém si konec konců uvědomují i mnozí čeští politici. Přesto se americké hodnocení setkalo s velmi negativní reakcí. V komentářích na Internetu i jinde lze vypozorovat podrážděnou nevoli, že by se Američané měli starat o sebe.

Pesně v tomto duchu artikuloval svou výhradu i Mirek Topolánek, který řekl, že ho "země umožňující mučení zajatců (...) jen těžko může poučovat". Je to reakce hloupá, demagogická a populistická. Mimochodem je přesně v tom duchu, jak za minulého režimu reagovali na kritiku lidských práv v bývalém Československu komunisté. Navíc, Američané přece nikoho nepoučují, ale pro svou potřebu si vypracovali dokument, z kterého citovala česká média.

Je paradoxní, že tak reaguje právě Mirek Topolánek, který před pár týdny odvážně a nepopulisticky - shodou okolností při návštěvě Ameriky - ocenil bratry Mašíny a vyzval k debatě o třetím odboji. Českému premiérovi je těžko někdy rozumět, a je chabou útěchou i to, že taj úplně asi nerozumí ani on sám sobě.

Štítky: ,

Komentáře: 4:

Anonymous Anonymní řekl...

Znáte ten vtip? Statistický úřad USA rozešle dotaz, za kolik průměrných měsíčních platů lze v té které zemi pořídit osobní auto. Odevšad číslo sdělí, jen ze SSSR přijde odpověď: "A vy zase mlátíte černochy!".

14. března 2008 v 13:25  
Blogger Unknown řekl...

Ja mam s celou veci dva problemy. Tim jednim je fakt, ze hodnoceni Topolankova vypadu je stejne sablonovite jako jeho vypad samotny... Jakou ma cela zprava hodnotu je sporne (treba Cina je tam licena uz jako kamos) a nemyslim si treba, ze by mira korupce v Cechach (sama o sobe strasna) byla nejak horsi, nez napriklad v Italii. Z tohohle ohledu je cela intepretace zpravy tradicne nesmirne cesky sebestredna a ublizena. Topolankova reakce je podle mne reakci i na toto zvelicovani, byt Topolanek neni tak inteligentni a recnicky zdatny, aby to dokazal vyjadrit. Druha vec je pak ta, ze kdyz nic jineho, vyjadril se cesky politik konecne normalne a bez beznych diplomatickych klicek k necemu tak zasadnimu jako je skandalni Bushovo veto zakazu muceni zajatcu. NEdokazu si predstavit, ze by to jiny cesky politik udelal. Ano, to vyjadreni bylo receno v obrane a na zaklade neceho, s cim problem nema moc co spolecneho, ale ja jsem rad, ze k tomu doslo. Vy ne?

14. března 2008 v 18:30  
Anonymous Anonymní řekl...

To Ludek: Bylo by mozne, abyste nam vysvetlil, jak dostat informace z lidi, kteri sami tvrdi, ze jsou pro svou vec odhodlani zemrit, kdyz je podle vas Bushovo veto tak skandalni? Uvedte prosim nekolik zpusobu vyslechu, ktere jsou podle vas koser, ale jsou pouzitelne i tehdy, kdyz je na vyslech malo casu. Velice by me to zajimalo.

A jeste jedna otazka. Co si predstavujete pod pojmem muceni?

16. března 2008 v 11:44  
Blogger Unknown řekl...

Jak dostat informace z lidi, kteri jsou pro sve presvedceni ochotni zemrit? No tak normalne: Nejdrive bych jim strhal nehty na rukou a nohou. Pak bych jim kladivem rozmlatil postupne prsty na rukou a nohou. Pak bych jim rozmlatil cesky u kolen (to je obzvlaste bolestive a tedy velmi ucinne...problem je, ze kdyz to prezijou, nebudou uz nikdy chodit, ale alespon neodnesou nikam v batihu ty svy zatraceny bomby, zeano). Kdyby to porad nepomohlo, asi bych zacal preventivne pred jejich ocima mucit jejich pribuzne. Tohle uz musi zabrat i na ty nejtvrdsi teroristy. NAvic tahle sneda verbez si na rodinu potrpi. No a pak bych se teprve zeptal, jak se jmenuji, podival bych se do seznamu, zjistil bych, ze slo o omyl, omluvil bych se a pustil je domu a sel chytit nekoho jineho. Prece nejsem zadny amater ne a podelany humanista, jsem z kultury, ktera ma za sebou zkusenosti nekolika generaci inkvizitoru a procesy s carodejnicemi, ktere tehdy take predstavovaly zasadni ohrozeni pro spolecnost a byly pripravene zemrit za svoji vec...

17. března 2008 v 12:44  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka