úterý 11. března 2008

Kopírování "nezabíjí" knihy. Aspoň zatím

Většina nakladatelů, kteří v minulých měsících nabídli digitální verze některých titulů zadarmo, hlásí dobré výsledky. Knihy získávají nové čtenáře, prodej papírových verzí týž knih však neklesá, ba naopak. U některých titulů zaznamenalo zveřejnění digitální verze (v některých případech pouze časově omezené) výrazný nárůst prodeje.

Sám jsem zkusil před měsícem nabídnout knížku Jak uběhnout maraton za 100 dní, kterou jsem napsal loni s Miloše Škorpilem a vydal na podzim. Knížka se prodává v některých knihkupectvích (kamenných i internetových) a ze třítisícového nákladu je víc než polovina rozebrána. Nabídkout knížku zdarma bylo svým způsobem riskantní, ale zdá se, že se to vyplatilo.

Výsledek: zhruba stovky stažení verze v PDF (přesně to nevím, ale odhaduji z počtu přístupů na uvedenou stránku). Pokud vím, prodej v knihkupectvích zůstal zhruba stejný (jde opět o pouze orientační výsledek, lépe řečeno "pocit", přesná data budu mít později). Sám jsem přes web prodal 37 knih, což beru jako úspěch (vzhledem k tomu, že prodej nijak zvlášť neinzeruji).

Experiment pokračuje: knihu si stále můžete zdarma stáhnout ve formátu PDF nebo objednat na papíře za "blogovou" cenu 149 Kč (splatnou převodem na účet). Přeji radost z běhání, jaro je tady!

Štítky: , ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka