neděle 9. března 2008

Jaká byla v únoru česká politika podle Wikipedie?

Kolik lidí zajímají stránky o českých politicích na Wikipedii? Jsou to desítky, stovky nebo tisíce? Odpověď nově nabízí stránka, kde lze nalézt statistiku návštěvnosti libovolného hesla ve vybraném časovém období.



Výsledky svým způsobem vypovídají i o konkrétních událostech. Tak například v únoru 2008 byla návštěvnost hesla Václav Klaus v řádu stovek, přičemž vrcholila ve dnech 8. a 15. února (data první a druhé prezidentské volby). Maxima dosáhla právě v době druhé volby, kdy byl Václav Klaus zvolen prezidentem. Jeho heslo v ten den navštíviloo 692 lidí.

Naproti tomu návštěvnost hesla Jiří Paroubek byla v řádu desítek, s vrcholem rovněž v den znovutzvolení Václava Klause (138). Ještě o něco méně lidí se v únoru 2008 zajímalo o Mirka Topolánka, zájem souvisel také s dvěma prezidentskými volbami, nejvíc lidí však jeho heslo navštívilo 28. února (80). Důvod? Bylo to datum ocenění kontroverzních bratrů Mašínů.

Mimochodem, svou vlastní stránku má i Josef Mašín. Že se Mirku Topolánkovi podařil jeho záměr vyvolat o tomto tématu diskusi, prokazuje nejlíp právě statistika. Návštěvnost hesla Josefa mašína se pohybovala kolem deseti až dvaceti, právě 28. února však vzrostla na 643.

Štítky: ,

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

Pane Čermáku, už jste to určitě udělal i vy, ale vaše jméno, jako heslo na Wikipedii bylo v únoru nejvíce vyhledáváno 28. února (sedmkrát), kdy jste se snažil rozvířit diskuzi kolem používání středníku do našich končin. Středník vyhledán byl desetkrát. Oproti ostatním dnům, to zas až tak moc velký úspěch není. Celospolečenskou diskuzi se vám vyvolat nepodařilo:)

10. března 2008 v 6:16  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka