pátek 7. března 2008

Už máte svůj iPhone?

Zakázané ovoce nejlíp chutná, to je známá věc. Učinit v éře konzumu a nadbytku z nějakého zboží nedostatkovou položku je sice riskantní, ale také potenciálně velmi efektivní strategie. Že to funguje, ukazuje černý či lépe řečeno šedý trh, který se celosvětově vytvořil pro telefony iPhone.

Podle v lednu zveřejněných čísel "chybí" firmě Apple zhruba 1,4 milióny telefonů. To je více než třetina všech loni vyrobených a distribuovaných přístrojů. Že "chybí", je samozřejmě nepřesné a také neobratné vyjádření. Všechny tyto telefony mají své majitele. Jenže ti je používají v sítí operátorů, kteří nejsou oficiálními partnery firmy Apple.

Obchodní model prodeje iPhonů je nastaven tak, že firma má určitou marži ze samotného prodeje telefonu (tak jako když prodá například notebook), ale dostává také určitý podíl ze sumy, kterou majitel telefon protelefonuje. V Americe činí tato částka průměrně 15 dolarů. Znamená to, že za dva roky trvání smlouvy získá Apple z každého telefonu ještě dalších zhruba 360 dolarů.

Jestliže třetina telefonů "vypadla" z tohoto systému, znamená to, že Applu budou chybět značné příjmy. Proto také na tuto informaci reagovala okamžitě cena akcií poklesem. Je to svým způsobem paradoxní jev: firmu poškodilo to, že vyvinula a dala do prodeje příliš úspěšný výrobek. Dokonce tak, že se ho vyplatí pašovat a prodávat na černém trhu.

Je to nevýhodné pro všechny strany. Majitelé "nelegálních" iPhonů za ně zaplatí mnohem více, než kdyby si je koupili oficiálně. Například v Česku se prodávají za dvakrát až třikrát tolik, než i vzhledem k nízké hodnotě dolarů stojí v přepočtu v obchodech v Americe.

A neplatíte jen samotné odblokování telefonu, které - když si přístroj v Americe sami koupíte a donesete do pražského obchodu - stojí řádově tisícikorunu. Ne, součástí ceny je to, co bychom mohli nazvat "daní z výjimečnosti". Navíc k ní připčtěte to, že na přístroj akticky nemáte záruku a že také nemůžete využívat všechny funkce a podporu, které mu dává jeho výrobce. To reálnou cenu ještě více prodražuje.

Mít iPhone je dnes nejen v Praze, ale taky třeba Pekingu nebo Moskvě podobné, jako byste byli členy nějakého elitního klubu. Rozhodně ne tajného: podle výzkumů marketingových agentur je dnes iPhone jednoznačně nejvíc "sexy" telefon. A v zemích, kde se oficiálně neprodává, to pochopitelně platí dvojnásob.

Kromě USA, kde má Apple smlouvu s telekomunikační firmou AT&T, podepsal kontrakty s operátory ještě ve Velké Británii, Německu a Francii. Tím to končí. Spekuluje se, kdy a v jakém sledu přijdou další země (ve střední Evropě včetně České republiky je prý nejblíže k dohodě T-Mobile), ale nic konkrétního se neví. Může to být za měsíc nebo třeba klidně za rok.

Apple se úniku telefonu mimo oficiální partnery pochopitelně brání: jednak různými omezeními prodeje (ve většině obchodů v USA si člověk nemůžen koupit víc než jeden přístroj), jednak "uzamykáním" softwaru. Jenže to je marný boj. Byť Apple tuto ochranu stále zdokonaluje, trvá vždy jen pár týdnů, než se ji hackerům podaří prolomit.

Dlouhé čekání a výjimečnost iPhonu je však zároveň dobrým marketingem, takže až Apple s iPhonem oficiálně vstoupí na velké trhy (například do Číny nebo Ruska), lze očekávat masivní prodeje. Budou se hodit, firma chce letos prodat deset miliónů telefonů.

Ale nechme stranou marketing, iPhone je vskutku mimořádný telefone. Stačí ho vzít do ruky, chvíli používat ... a už ho nebudete chtít vrátit. A budete si říkat, proč spousta funkcí či vylepšení (často maličkostí) výrobce už dávno nenapadla. A iPhone je opravdu internetovým telefonem: konec konců Google před dvěma týdny oznámil, že majitelé iPhonů používají vyhledávač padesátkrát (!) častěji než majitelé kteréhokoliv jiného telefonu. Je to tak ohromný rozdíl, že si původně mysleli, že jde o chybu.

Kolik iPhonů se používá v Česku, je nejisté. Týdeník Euro psal v lednu o možná a desítkách tisíc telefonů, v únoru pak Lidové noviny přišly s odhadem zhruba dvou tisíc. Ten se zdá být realističtější. iPhone lze čím dál častěji vidět v "reálu", a také už existují specializované české weby pouze pro jeho majitele.

Mimochodem, poznáte je tak, že když vám z iPhone poslají mail, najdete na jeho konci větičkun "Sent from my iPhone". Malá rada pro nás české chytráky: to samé můžete do svého mailu natukat i z obyčejného pécéčka. Stanete se tak členy elitního klubu hned a zadarmo!

Štítky: ,

Komentáře: 10:

Anonymous Anonymní řekl...

nuz, my mame svoje iphony uz davno doma
my iphone gallery

7. března 2008 v 9:42  
Anonymous Anonymní řekl...

Jestli to, že uživatelé iphonu hledají častěji, nebude náhodou tím, že ty 2/3 oficiálně prodaných nejde koupit bez neomezeného datového paušálu, zatímco na běžném zákazníku se operátor v ceně za kb vyřádí natolik, že se člověk pomalu bojí otevřít browser...

7. března 2008 v 12:03  
Blogger bludr řekl...

Diky za tu iphone gallery a zejmena ty fotky nadherne naaranzovanych krabic. Na nekolik ruznych zpusobu! Na okne, hezky do obdelnku, do pyramidy a do pulkruhu. Krasa je to. Mam slzy v ocich.

7. března 2008 v 12:49  
Blogger eLKa řekl...

"...že na přístroj akticky nemáte záruku a že také nemůžete využívat všechny funkce a podporu, které mu dává jeho výrobce..."

Co myslíte konkrétně se všemi funkcemi, které dává výrobce? Pokud mluvíme od odblokovaném iPhonu, tak komunita kolem něj nabízí co se software týče tisícinásobě větší možniosti, než výrobce. To se pravděpodobně změní spolu s příchodem SDK, ale doposud tomu bylo tak.

A co se týče vašeho dovětku o podpisu, ten se dá snadno změnit, ale kdo by to dělal, když ono to vypadá tak khúl, že :)

7. března 2008 v 13:14  
Blogger hrichyzurnalistiky řekl...

Až bude možné v české republice mít použitelné a cenově přijatelné datové tarify, tak bude možná iPhone něčím výjimečným. Bez použitelného přístupu k Internetu je to jenom obyčejný telefon, respektive je to neobyčejně drahý telefon.

7. března 2008 v 19:59  
Anonymous Anonymní řekl...

Myslím, že mnohem reálnější bude odhad týdeníku Euro. Stačí se podívat, jakou návštěvnost má iphone.cz a další weby o tomto telefonu. A to tam nechodí každý, kdo ten telefon má.

7. března 2008 v 22:38  
Blogger rony řekl...

Rozhodne tie pocty v CR budu daleko vyssie ako 10 tisic kusov.

Podla zaujmu a narastu uzivatelov fora iphone.cz by som odhadoval, ze neustale a prudko rastie.

Daniel ma pravdu v tom, ze datove tarify operatorov nie su na to zrovna stavane, no vsetci vieme, ze to nie je neriesitelny problem, ktory by telefon diskvalifikoval :-) Rovnaky problem maju VSETCI, ktori internet v mobile pouzivaju, co Daniel zamlcal a rovnako zamlcal pouzivatelov, ktori nemaju privela inych moznosti ako k internetu pristupovat internetovymi sluzbami mobilnych operatorov :-) Daniel tvrdi, ze telefon je predrazeny, no rovnako zamlcuje fakt, ze HOCIKTORY co i len TROSKU exkluzivny mobil hocikedy v minulosti stal kludne aj dvojnasobok ceny iPhone :-) Daniel mi to nemoze vyvratit, taketo mobily som nakupoval, takze nie som teoretik :) iPhone patri medzi tie najlacnejsie telefony, ktore som kupil :-)

8. března 2008 v 23:17  
Anonymous Anonymní řekl...

Nezapominejte take na iPod touch (napriklad tohle tukam na nem), ktery se u nas prodava oficialne a je alternativou pro ty, kdo nechteji z nejruznejsich duvodu pouzivat nepodporovany iPhone. Jejich User Agent string se lisi pouze nepatrne a velke procento ve statistikach bude patrit prave jemu.

10. března 2008 v 0:51  
Anonymous Anonymní řekl...

Již brzy budeme mít :-)

11. března 2008 v 17:38  
Blogger Petr Klika řekl...

Timto chci pozvat vsechny iPhonery z Ceskych Budejovic na prvni neoficialni sraz Iphoneru, ktery se kona hned po Velikonocich 25.3. od 19:00 v Hotelu Klika (www.hotelklika.cz) v CB

tak si prijdte vymenit sve zkusenosti...

20. března 2008 v 10:23  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka