úterý 29. dubna 2008

"Vyřídíme si to na YouTube!"

Co udělá manželka bohatého muže, která je právě uprostřed nepříjemného a z jejího pohledu nespravedlivého rozvodu? Může se svěřit své nejlepší kamarádce. Může svou verzi rozpadu manželství povědět každému, kdo o to bude stát. Ale může to také všechno teatrálně vylíčit hned třem miliónům lidí na serveru YouTube. Tak jako Tricia Walsh-Smithová.

Devětačtyřicetiletá britská herečka a spisovatelka se rozvádí s o pětadvacet let starším Philipem Smithem, který je jedním z nejmocnějších mužů na britské Broadwayi. Je prezidentem společnosti, která vlastní řadu divadel a v Americe uvedla mimořádně úspěšné produkce muzikálů jako Chorus Line či Mamma Mia. Smith je bohatý muž, ale jeho žena získá po rozvodu pouze jejich společný dům na Floridě (a tam, jak víme od bývalého českého ministra kultury, jsou jen „důchodci a smrad“) a půlmiliónovou roční rentu. Většinu majetku zdědí dvě Smithovy dcery z prvního manželství. Jeho druhá manželka se cítí podvedená a zraněná.

Natočila proto video, ve kterém to jasně dala najevo. K divákům mluví v bytě na Manhattanu, který podle svých slov bude brzy muset opustit. „Co mám dělat? Možná skončím v parku,“ dojímá publikum. Ale vzápětí se mění v chladnou, bezcitnou dračici. Vytáčí číslo manželovy asistentky a říká jí: „Nevím, jestli to víte. Ale my s Philipem spolu nespíme.“ Nechává vzkaz, jestli by se jí manžel mohl ozvat, co má udělat s balíčky kondomů, které našla v bytě mezi jeho věcmi.

Je to zkrátka typické praní špinavého prádla na veřejnosti. V minulosti jsme už mohli vidět spousty videí, na kterých zhrzené přítelkyně či odkopnutí milenci „vzkazují“ svým bývalým partnerům, co si o nich myslí. Skoro vždy to způsobovalo rozpaky a působilo to trapně. Ale tentokrát je to poprvé, co YouTube slouží jako platforma pro vyřešení partnerských sporů mezi dvěma relativně známými osobnostmi. A hlavně, jde o desítky milióny dolarů.

Jde o precedens, který se bude opakovat? Těžko říct. Americká média se o kauzu živě zajímají, a tím ještě zvyšují populaitu zmíněného videa. Je možné, že nakonec půjde o jeden z nejsledovanějších klipů na webu. Právníci a psychologové se v názoru na čin devětačtyřicetileté herečky nemohou shodnout. Podle některých to Tricia Walsh-Smithová přehnala a video může být pro soud spíše přitěžující okolností. Podle jiných naopak její šance na vyšší odškodnění zvyšuje.

Jaká je pravda? Těžko říct. Právníci jí nejspíš poradili, aby se držela zpátky. Zhruba po týdnu proto její video z YouTube zmizelo. Lépe řečeno někdo smazal originální klip. Ale to už na tomto serveru kolovala řada kopií.

Jedno je jisté: lidé tyhle „přímé přenosy“ z životních krizí jiných lidí vyloženě milují. Není divu, že Walsh-Smithová přemýšlí o tom, že natočí pokračování. „Lidé by měli vědět, jak se celá věc vyvíjí,“ řekla v rozhovoru s jednou televizí. Rozumějme: když se jí nepodaří pumpnout brzy bývalého manžela, možná se aspoň prosadí jako videoshowmanka.

Štítky: , ,

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

Pekne.

Bohuzel toto histericke zeny delaji radi a hodne. A neni to jen Youtube, ale i diskusni fora, inzeraty v bazarech na seznamkach v profilech apod. Cim vice bohatsi, tim vetsi pruser.

Budouci Internet = ztrata soukromi (?).

29. dubna 2008 v 13:25  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka