středa 23. dubna 2008

Montovny versus Google

Mezi hlavními ekonomickými zprávám včerejšího dne byly tyto dvě, které spolu zdánlivě neouvisí. Vláda už nadále nebude podporovat daňovými úlevami výstavbu jednoduchých výrobních provozů, takzvaných montoven. A podle průzkumu poradenské firmy Millward Brown je nejcennější značkou světa Google, tedy jméno deset let starého internetového vyhledávače. Má odhadovanou hodnotu 86 miliard dolarů.

Kdyby se Sergej Brin a Larry Page nenarodili v Americe, ale v Česku, tak pak by Google dost možná nezaložili. Jen na živnostenském úřadu by v roce 1998 museli vyplnit osmnáctistránkový formulář s více než pěti sty kolonek. A to ani nemluvě o dalších úřadech, jako je finanční, sociální i jiné. Možná by si zakladatelé Googlu rozmysleli své plány na dobytí Internetu už ve frontě na výpis z trestního resjtříku. Než podnikat, to by radši nastoupili jako obchodníci do některé z poboček zahraničních počítačových firem.

Je chvályhodné, že pravicová vláda chce zrušit investiční pobídky. Nic proti nim, ve své době splnily svůj účel a pomohly růstu ekonomiky. I díky nim se levicové vládnutí především Zemana, ale i dalších kabinetů může vykázat celkem přijatelnými ekonomickými výsledky. Není ovšem tak úplně jasné, proč ministr Říman slibuje jiné pobídky, a to investicím do vyspělých technoloií. Představa, že tu díky nim vyrostou místo továrních hal české "googly", je naivní. Tomu totiž brání něco jiného: byrokracie a jí vypěstovaná mentalita.

Už za pár týdnů začne platit nový živnostenský zákon, který právě start podnikání zjednodušuje. Počet kolonek ve formulářích se zmenší na méně než čtvrtinu, omezí se i nesmyslně vysoký počet živností. Stane se tak na základě zákona, který navrhl a prosadil právě ministr Říman. Je to jeho nesporný úspěch. Ale zároveň je to stále velmi málo. Podnikat by mělo být ještě jednodušší. A hlavně by se měla zjednodušit agenda i dalších úřadů. Ptát se po slibovaném "daňovém přiznání na jednom listu papíru" je už komentátorské klišé.

Znalostní průmysl nepotřebuje pobídky (byť se jim jistě bránit nebude). Ale proč by v Česku někdo zakládal špičkové pracoviště pro kvalitní experty? To je přece levnější si ty experty odvézt. Anebo takový podnik založit v Indii či jinde v Asii. Tam budou stejně kvalitní, ale lépe jazykově vybavení a levnější. Ne, jestli něco přitáhne investice, tak podnikatelsky rozpracované nápady. Založit firmu by mělo být banálně jednoduchým úkonem, a ne stresujícím maratonem. A o to musí usilovat vláda.

Přijít s nápadem a podnikatelsky ho realizovat je jedním z mála "obnovitelných zdrojů", které země jako Česko mají. Přesto u nás takových firem vzniká zoufale málo. Na rozdíl například od Izraele, kde vzhledem k počtu obyvatel vzniká nejvíc nových firem na světě. Být podnikatelem a vytvořit "něco ničeho" je v téhle malé zemi obklopené nevraživými sousedy jedním z nejprestižnějších a nejobdivovanějších povolání. V Česku je naproti tomu slovo podnikatel stále jakoby něčím podezřelé. Částečně za to může postkomunistická mentalita, ale mnohem více překážky, které podnikání klade stát.

Ambicí této vlády by mělo být je co nejvíc eliminovat. Tím spíš, že boji s byrokraty nijak zvlášť nebrání ani opozice. Novela živnostenského zákona je jedním z mála důležitých zákonů, které neprošly pouze nejtěsnější většinou. Anebo nám ve skutečnosti vládnou úředníci?

Štítky: ,

Komentáře: 2:

Anonymous Anonymní řekl...

přesně

25. dubna 2008 v 14:34  
Blogger Marty řekl...

Díky za článek. Je fajn, že konečně někdo upozorňuje na zásadní pozitiva nynější vlády. Novela živnostenského zákona může v budoucnu hrát mnohem větší roli než regulační poplatky ve zdravotnictví, kterým je v médiích věnováno neúměrně více prostoru.

27. dubna 2008 v 12:16  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka