čtvrtek 3. července 2008

Kde je Matt? Podívejte se.

Které důležité filmy měly světovou premiéru v červnu? Tak například kreslená pohádka Kung Fu Panda nebo napjatě očekávaný hollywoodský thriller Wanted ruského režiséra Bekmambetova. No a pak také nové internetové video Matta Hardinga nazvané: "Kde je zatraceně Matt?" To předešlé z roku 2006 vidělo jen na YouTube přes deset miliónů lidí.

Porovnávat velké studiové filmy s obyčejným videem je možná troufalost, ne ovšem v tomto případě. Harding ho natáčel čtrnáct měsíců ve 42 zemích. Účinkuje v něm v hlavní roli, kromě něj se však v obraze objeví stovky komprazistů. A ve výsledku je to skvělá práce. Jaký je obsah filmu? Jednoduchý. Harding tančí svůj typický tanec v různých světových lokalitách. Někdy sám, jindy s místními lidmi. Ale vždycky se nakažlivě usmívá a přímo vyzařuje pozitivní energií.

Harding je typickou internetovou celebritou. Stal se jí vlastně náhodou, když před pár lety pořídil kdosi první video, které zachycovalo, jak tancuje. Je to zvláštní druh tance, kdy zvedá střídavě kolena do výšky a mává rukama. Vypadá, asi jako kdyby šlapal zelí. Žádnou taneční soutěž by s těmito kreacemi nevyhrál, ale pohled na něj je pozoruhodným způsobem lerační a až nakažlivě optimistický. „Tancoval jsem takhle vždycky,“ řekl Harding deníku Los Angeles Times, když se už proslavil. „Takhle tancují děti ve dvou nebo ve třech letech. Většina z nich toho pak nechá, ale mně to zůstalo.“

První videa natočil Harding jen pro pobavení kamarádů a příbuzných. Natáčel se, jak tancuje v různých koutech světa, a později k závěrům domixoval hudbu. Když viděl, jaký mají videa úspěch, dal je ke stažení na Internet. Viděly je statisíce lidí ještě před boomem videa, který nastartoval portál YouTube. A když se amatérská videa stala módou, udělalo to Matta Hardinga vskutku celosvětovou celebritou.

Harding pracoval původně jako tvůrce počítačových her. Byl zaměstnanec australské firmy. Psát scénře a dialogy pro hry, kde se všichni navzájem střílejí, ho prý frustrovalo. Svým šéfům navrhl, aby cílem příští hry bylo postřílet všechny lidi na světě. Myslel to jako ironii, ale oni to vzali vážně, a tak dal výpověď. Od té doby cestuje. Natáčení úspěšných videí s milióny diváků mu umožnilo najít způsob, jak své cestování po světě finacovat. A ještě se přitom skvěle bavit.



Where the Hell is Matt? (2008) from Matthew Harding on Vimeo.

Štítky: , ,

Komentáře: 8:

Blogger Unknown řekl...

Video je fakt hodně emotivní a hudba je skvělá. Řekl bych po dlouhé době něco, co mě fakt dostalo.

4. července 2008 v 10:06  
Anonymous Anonymní řekl...

Hudba je skvělá. Začátek mě nějak nebral, ten tanec mi nepřišel vtipný, ale jak se přidávej ostatní lidi, tak to mě zničeho nic vzalo. Takže dík.

4. července 2008 v 10:11  
Anonymous Anonymní řekl...

Nevím čím to je, to video jsem viděl snad už desetkrát a vždycky se na něj znovu rád podívám...

7. července 2008 v 3:14  
Anonymous Anonymní řekl...

libí se my najme hudba

8. července 2008 v 22:36  
Blogger Unknown řekl...

Cosi neskutocne a genialne...

9. července 2008 v 13:52  
Anonymous Anonymní řekl...

Cosi neskutocne a genialne...

9. července 2008 v 13:53  
Blogger Erik Gyepes řekl...

Parada, videl som starsiu verziu, tuto este nie, celkom vydarena je aj paridia od College Humor (http://www.collegehumor.com/video:1821531)

9. července 2008 v 20:16  
Anonymous Anonymní řekl...

vynikajuce video, ktore vyvola vzdy dobru naladu. jednoduchy napad s velmi silnym zazitkom pre divaka. Navodzuje pocit, ze usmiaty Matt tancuje realtime bez filmovych strihov. Je tam niekolko scen, ktore ozivuju video a podprahovo nutia cloveka sa zamysliet a spolu s vynikajucou hudbou dotvaraju cely obraz videa.
Dobre scenky su nastup ludi do videa, kde jeden sa aj posmykne a do toho ide gradujuca hudba, velka vlna, Papua Nova Guinea a hlavne ten jazy k domorodcov, velryba, India...

videl som uz x vela videi a toto je najlepsie hrane video....

12. července 2008 v 22:33  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka