sobota 28. března 2009

V Londýně se v pátek rozdávaly "falešné" Financial Times



V pátek ráno se v Londýně rozdával známý ekonomický deník Financial Times zadarmo. Že by vydavatel změnil obchodní model? Nikoliv, nejednalo se o skutečné Financial Times, ale jejich pouhou napodobeninu.

Dvanáctistránkové vydání o nákladu několika deítek tisíc kusů je součástí protestu proti bankám a také proti roli, kterou v současné ekonomické krizi sehrávají média. Články, titulky i celkový vzhled parodují skutečné Financial Times. Noviny tak pobavily své náhodné čtenáře, ale zároveň doslova způsobily nadšení u levicových komentátorů. "Jsou to ty nejlepší falešné noviny, které kdy nejspíš uvidíte," napsal například v Guardianu známý George Monbiot.

Šéfem projektu byl Raoul Djukanovic, který předtím pracoval jako novinář například v New York Times či c agentuře Reuters. Deníku Guardian řekl, že on a jeho spolupracovníci články napsali ve volném čase. Zda celá kauza skončí u soudu, zatím není známo. Skutečné Financial Times vydaly prohlášení, že se soustředí na zpravodajství a analýzy summitu G20, který se v Londýně uskuteční přístí týden. Obsah falešných novin si lze přečíst také na webu.

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka