pátek 20. března 2009

Panebože, co když mě ta ženská natáčí?

Američtí lékaři nechtějí, aby o nich jejich pacienti psali na svých blozích nebo jinde na Internetu. Dávají jim v tomto smyslu podpisovat závazné prohlášení. Znáte právníky, jsou jako mor. Bojím se, abychom takové prohlášení nemuseli brzy podepisovat všude. Přijdete do restaurace, číšník se na vás usměje a řekne: „Než si objednáte, tak nám tady prosím podepište, že z nás neuděláte pitomce na Facebooku.“

Do jisté míry pro to mám pochopení. Internet nás všechny proměnil v tikající mediální bomby. A zároveň je každý potenciální mediální hvězdou. Stropíte scénu s protivnou servírkou, šikovně uklouznete po banánové slupce nebo jen usnete s legrační grimasou v tramvaji - a druhý den je z toho hit na YouTube.

Byl jsem svědkem scénky, kdy mladík v tramvaji natáčel debatu revizora s černým pasažérem. Oba to velmi rozčílilo a žádali, aby video okamžitě smazal. Málem to skončilo rvačkou. Spravedlivé rozhořčení revizora a jeho oběť tak spojilo, že na placení pokuty nejspíš ani nedošlo.

Posedlost publikováním a jeho snadnost dělá vrásky mnoha lidem. Odhaduje se, že na koncertech natáčí zpěváky či hudebníky průměrně každý desátý divák. Pořadatelé to sice zakazují, ale nedá se to uhlídat. Telefony s kamerkami šermují nespokojení zákazníci v obchodech i hosté v restauracích. Z videí natočených žáky jsou nešťastní učitelé. Za zveřejňování natočených videí prý padly už první dvojky z chování.

Chápu obavy o soukromí. Vlezlost amatérských zuřivých reportérů musí mít svou míru. Ale na druhou stranu bychom se přece aspoň na veřejnosti měli všichni chovat tak, aby to případné zveřejnění uneslo. Internet z nás tak paradoxně může udělat slušnější a zdvořilejší lidi.

Třeba ze mě dneska. Jel jsem do práce a jeden řidič mi nedal přednost na křižovatce. Už už jsem stahoval okénko, chtěl začít ječet a šermovat vztyčeným ukazovákem. Ale pak jsem si všiml, že jeho spolujezdkyně má v ruce telefon. Asi psala esemesku. Ale co kdyby měla zapnutou kameru? Tak jsem se jen džentlmensky pousmál a dal mu ladným gestem přednost. A víte co? Ten zatracený idiot mi ani neodpověděl.

Štítky: ,

Komentáře: 7:

Blogger Martin Mooz řekl...

U nás ve škole byl loni profesor, kterému se studentka vysvlékla přímo v hodině. Profesor nevěděl, jak to řešit, tak ji poslal ze třídy pryč. Bohužel tento incident polovina třídy natočila na mobil a postnula na youtube. Studentka i profesor museli odejít ze školy a všichni, kteří to natáčeli dostali dvojky z chování.

22. března 2009 v 14:53  
Blogger Miloš Čermák řekl...

Dobrá historka, co to bylo za školu? Lze historku citovat, psalo se o tom někde?

A člověka hned napadne několik věcí.

a) Může za to YouTube? Těžko, mohlo se to stát klidně i před deseti lety, jen by z toho asi nebyl skandál.

b) Jestliže profesor dostal výpověď, pak poslat svlečenou studentku ze třídy je asi špatně. No ale ví někdo, jaké je správné řešení?

c) A samozřejmě to první, co člověka napadne (ale píše to až za c), aby to nevypadalo) ... kde je link na ta natočená videa ? :)

22. března 2009 v 15:19  
Blogger Martin Mooz řekl...

Zda se o tom někde psalo nevím, ale spíše ne.

Stalo se to na gymnáziu v Jevíčku (www.gymjev.cz). Profesor tu byl první rok a nebyla mu prodloužena smlouva, tudíž nebyl doslova vyhozen. Po videiích se podívám, ale mám dojem, že už jsou smazána.

23. března 2009 v 12:35  
Anonymous Anonymní řekl...

A byla pěkná? :p

Řekl bych že se tenhle problém netýká jenom amatérských videí, ale bulváru obecně (ono dělat si srandu z někoho kdo usnul v šalině s vyplazeným jazykem je jen amatérský bulvár).
Viz nahá Bohdalová na pláži vloni (za to YouTube fakt nemůže) a nedávno prý zase podobný skandál, jenom nevím s kým (Bartošová, Vondráčková?)

Hranice mezi vkusným a nevkusným, případně nějaká morální hranice se nachází těžko. (No, ta Bohdalová je už za tou hranicí, ale její vina to není.) Na těch amatérských mi je o něco sympatičtější, že nezveřejňují brak pro zisk, jako Blesk a Spy.

A ještě jedna úvaha: když narazim na totálního blba, který umí jenom nadávat, tak co s ním? Zasloužil by jednu (dvě) vrazit, ale zveřejnění jeho projevu je daleko lepším vyventilováním vzteku, že jsem s ním vůbec musel jednat.
Ale co když budu chtít někoho ztrapnit, není nejjednodušší ho vyprovokovat, pořádně navztekat a pak natočit?
Proti prvnímu nic nemám, ten druhý by zasloužil dve (tři) kanadou do (VyVíteKam).

23. března 2009 v 15:55  
Anonymous Anonymní řekl...

Na to video bych se taky podíval :)

Jinak - zajímavý článek i příspěvky v diskuzi.

26. března 2009 v 9:46  
Blogger Michal řekl...

Nemohlo to být toto?

http://www.sex-zona.cz/sex-magazin/66-sexmagazin/329-16-ti-leta-studentka-masturbovala-ve-skole-video

26. března 2009 v 20:14  
Anonymous Anonymní řekl...

Eduard Nud: Asi ne. Tam přece nikdo nikoho odnikud nevyhazuje.

17. srpna 2009 v 15:56  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka