středa 19. srpna 2009

V rezervaci

Nejlíp je mezi přáteli. Marná sláva, platí to i na webu. Když se procházím po nějakém zpravodajském serveru, jsem ostražitý a našlapuji opatrně, abych neodpálil nějakou nehezkou bombu sprostých diskusí či nebyl zasažen průtrží nezajímavých textů. Ale když pak zavítám na Facebook, připadám si jako doma. Přátelé mi vytřídí důležité zprávy a doslova pod nos strčí odkazy na zajímavé weby. Diskuse jsou věcné a podnětné.

A to včetně těch o mých článcích. Ono to není zas tak divné. Nepíše snad každý autor především pro své přátele, tedy včetně těch, které nezná, ale kdyby je znal, tak by se jeho přáteli stali? Problém je v tom, že Facebook je uzavřené prostředí, které zůstává „neviditelné“ pro vyhledávače. Když něco napíšete na Facebooku, pak to nikdo jiný „nevygoogluje“.

Pro narcistního autora je to problém, skrývá to však v sobě ještě cosi vážnějšího. Facebook dnes používá přes dvě stě miliónu lidí, což je zhruba pětina všech lidí připojených k Internetu na světě. Tahle masa uživatelů publikuje každý měsíc miliardy slov, stamilióny fotografií a milióny videoklipů. Je to ohromné množství dat, které však zůstává za zdmi facebookových serverů. Řekl bych, že se tak zejména pro Google rýsuje vážná hrozba.

V nadsázce řečeno, jakoby se Internet rozděloval na dva světy: ten googlovský a ten facebookový. Motorem Googlu je matematicky přesný algoritmus, zatímco strojem pohánějícím Facebook jsou jeho uživatelé a vztahy mezi nimi. Až provozovatelé Facebooku nabídnou fungující vyhledávání, bude to pro Google skutečná konkurence.

Jakoby pak uživatelé dostali na výběr: položí otázku algoritmu, anebo svým přátelům?
Už dnes mají „obyvatelé Facebooku“ čím dál méně důvodů ho opouštět. Nabízí domácké a komfortní prostředí. Je už nejen skvělým nástrojem, ale také světem který je sám pro sebe. Vlastně připomíná rezervaci. Ale jak to poslední slovo píšu hned mě napadá: nebyly od počátků webu jeho nejúžasnějšími vlastnostmi právě nespoutanost a svoboda?

(Notebook pro Reflex).

Štítky:

Komentáře: 9:

Anonymous Anonymní řekl...

No vidíš, já na facebooku nejsem a když mi někdo pošle link na facebook, tak skončím na přihlašovací stránce.

Miliony lidí svěřují všechno jediné firmě a nemají nad tím žádnou kontrolu (mají jen zdánlivou, když je facebook smaže, tak skončili). Do toho bych nikdy nešel. Je vidět, že totalita může fungovat i na dobrovolné bázi.

19. srpna 2009 v 11:44  
Blogger Petr Jurča řekl...

Teď jsi nakousl jedno největší proti na facebook :) Souhlasím, že své soukromí dáváš do ruk třetí straně a nikdy nevíš kam se dostane. Pokud ale si toho jseš vědom a dáváš si pozor co publikuješ, tak v tom velký problém nevidím.

Na facebooku se semkneš s blízkými známými, jseš s nimy stále v kontaktu a to je i důvod proč jsem si účet nakonec taky založil .)

19. srpna 2009 v 13:03  
Anonymous Homer řekl...

Na Facebboku nejsem, virtuální kámoše nepotřebuju. S těmi skutečnými se radši scházím osobně.

19. srpna 2009 v 13:30  
Blogger Petr Jurča řekl...

No jo, virtuální známý jsou k ničemu. Já hlavně facebook používám ke komunikaci s přáteli a rodinou, které často nevidím - jiný město, zahraničí. A ještě na domlouvání společných akcí a sdílení fotek.

19. srpna 2009 v 14:01  
Anonymous Anonymní řekl...

Ono stačí, aby Google koupil Facebook, patřičně ho "zaintegroval" a zase bude všechno jinak :-)

19. srpna 2009 v 16:46  
Anonymous Plaváček řekl...

Většinou zde jenom rád čtu a nekomentuji s vědomím faktu, že komentáře zásadně nečtete, ale tenhle článek trefil zajímavý hřebíček na hlavičku. Facebook je skutečně lukrativní "černá SEO díra". Čas ukáže, k čemu může být dobrá, ale že dojde k významné a nepřehlédnutelné monetizaci, je jasné už teď. Otázka nezní jak, ale kdy.

Díky za článek, hezky jsem si početl.

19. srpna 2009 v 17:26  
Anonymous Anonymní řekl...

No, chytří lidé už mají boty, kteří tahají obsah z facebooku a překlápí ho na web. Duplicitní obsah se tak najednou stává jedinečným :)

Mimochodem - důležitá informace je už ta, kdo je s kým kamarád. A i tu lidé dávají všanc. Nějaké fotky a osobní informace je už jen třešnička na dortu.

Mimochodem - jde facebook nějak zálohovat? Co když ztratím účet, anebo mě odmítnou přístup? Že by virtuální smrt?

19. srpna 2009 v 17:58  
Anonymous Anonymní řekl...

Co je lepší? Napsat svým kamarádům pár řádek a poslat jim pár fotografií, nebo se s nimi rovnou vidět a slyšet? Bé je správně. A proto mě na Facebooku nikdo nikdy neuvidí. Život je tam venku. Ne u klávesnice a monitoru. Facebook by mě vlastně od mých přátel odváděl. No a argumenty typu, že Facebook se používá jen ke komunikaci... Je spousta lepších cest. Skype, ICQ, MSN, Telefon. A fotky? Existuje spousta serverů, který nepotřebují přihlášení, tak proč Facebook? Kolem se děje tolik úžasných věcí, že je škoda se neúčastnit a sedět doma. Počítač se na vás za nikoho neusměje, nepohladí ani nekopne (pokud se nebudute šťourat hřebíkem ve zdroji :-)

9. září 2009 v 12:34  
Anonymous Anonymní řekl...

Uz aby to skoncilo tak rychle jak to zacalo :))

9. září 2009 v 20:26  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka