pondělí 23. listopadu 2009

Tak konečně víme, jak jsou drahé ženy

Vyváženost musí být. V politice i v novinových sloupcích. Ministr vnitra chce přijmout zákon, který by strany motivoval dát větší prostor ženám. Když víc jak polovinu lidstva tvoří ženy, mělo by to být vidět i v parlamentech, to je jasné. Na obsah novinových sloupků zatím žádný zákon neplatí. Ale i tak si myslím, že když jsem více než polovinu minulého týdne strávil v Británii, musí se to nějak projevit. I v zápisníku z Česka.

Takže nejdřív ta zpráva z Británie. Nedělník Sunday Times odhalil identitu luxusní prostitutky, která se před zhruba pěti lety proslavila jako autorka blogu Belle de Jeur. Ten popisoval její příběhy coby londýnské call girl a vzbudil senzaci. Vyšel knižně, inspiroval vznik několika dalších knih a natočil se podle něj televizní seriál. Kdo tedy je autorka? Pětatřicetiletá vědkyně Brook Magnantiová, toho času se zabývající dětskou medicínou na univerzitě v Bristolu. Jako prostitutka si přivydělávala v letech 2003 a 2004, aby mohla dostudovat a získat doktorát. Magnantiová si účtovala za sex 300 liber, v přepočtu tedy zhruba deset tisíc korun.

Tím se dostáváme oslím můstkem zpátky do Česka. U žen zůstaneme a u peněz také. K sumě deset tisíc korun totiž došel i český ministr vnitra, když vyčísloval hodnotu ženy na volební kandidátce. Strany s aspoň třicetiprocentním zastupením žen mezi kandidáty dostanou za poslance či poslankyni příspěvek 910 tisíc korun místo 900 tisíc. Vida, tím se potvrzuje cena ženy! Chápu ovšem rozhořčení českých feministek, kterým se zákon zdá příliš slabý. Zatímco Belle de Jour dostávala uvedenou sumu za hodinu, v Česku to bude za volební období.

Inu, rozvojová země.

(Sloupek pro slovenský deník Sme).

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka