pondělí 16. listopadu 2009

Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Neříkali jsme to?

Několik mých přátel ze Slovenska se na Facebooku stalo fanoušky skupiny: "Mám radost z dneška. Chvíle, kdy Fico skončí, je zase o den blíž." Má zatím přes sto členů, ale prý budou přibývat. Když jsem o tom s jedním známým mluvil, řekl, že si my v Česku ani neuvědomujeme, jaké je to štěstí mít sympatického premiéra.

Ano, má pravdu! Jan Fischer přesně takový je. A taky inteligentní, věcný a důstojný. Drží slovo, nehraje nepochopitelné hry, neobklopuje se podivnými poradci. Není divu, že je podle výzkumů nejoblíbenějším politikem. Má to jen jednu chybu. On politikem není (ani být nechce) a my si ho nezvolili.

Je to docela smutný paradox, přesně dvacet let poté, co v Evropě padl komunismus. Jedním z hesel, která se tehdy vylepovala po Praze, byl bonmot: "Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží." Je to přesné. My jsme si Fischera nezvolili, tedy si ho nezasloužíme. Je jen dočasným opravářem rozbité české politiky. Najali ho ti, které jsme si sice zvolili, ale kteří vládnout nebyli schopni.

V těch událostech před dvaceti lety byly od jistého momentu nejsilnějším požadavkem svobodné volby. Jejich konání jsme brali jako definitivní dokonání převratu a změnu poměrů. Příští volby (budou se v Česku konat přesně po dvaceti letech po těch prvních svobodných) nbdou naopak znamenat konec vlády oblíbeného a schopného Fichera.

V této logice je ukryta největší hrozba dnešní na hlavu postavené situace. Mnoha lidem může totiž vnuknout falešné přesvědčení, že volby jsou jen nepříjemnou komplikací, která ke korytům vrátí nepříjemné Paroubky, Topolánky a bůhvíkoho ještě.

Není to tak. Volby jsou svátkem demokracie a symbolem naší svobody. Jen to bychom si měli z té doby před dvaceti lety připomenout. Kdybych chtěl založit nějakou skupinu, bude se jmenovat: "Jsem rád, že každé ráno jsme o den blíž ke dni, kdy přestane vládnout schopný a oblíbený Fischer."

(Sloupek pro slovenský deník Sme).

Štítky: ,

Komentáře: 2:

Anonymous Anonymní řekl...

fišer není lepší než ostatní, jen nic nedělá - proto se nemusí s nikým hádat a proto je populární

17. listopadu 2009 v 10:45  
Blogger Wyder řekl...

Přesto, že to není pointou článku, tak musím dodat, že úřednické vlády tu už byly a také byly oblíbené. Například za první republiky pan Jan Černý (dokonce 2x předseda úřednické vlády), byl také relativně dost oblíben.

Fišer nedělá zásadní rozhodnutí a proto nejde do sporů, koalic a kompromisů (které by půlku jeho voličů zklamaly). Politickou vládu bysme potřebovali co nejdříve, jen je škoda, že v jejím čele bude někdo typu Topolánka, či Paroubka. Z toho nemůže být šťastný pravičák ani levičák...

17. listopadu 2009 v 15:24  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka