středa 3. října 2007

Živé stránky v mrtvém jazyce

Latina bývala jazykem vzdělanců, lidé obávající se úpadku vzdělanosti - a vinící z něj mimo jiné bezmyšlenkovité využívání počítačí a Internetu - by proto mohli vzít na milost Wikipedii. Lépe řečeno Vicipaedii, což je její součást psaná v klasické latině. O tomto pozoruhodném projektu informoval deník Wall Street Journal.

Vicipaedia Latina obsahuje dnes zhruba 15 tisíc článků a jejich počet dál roste. Ve srovnání se dvěma milióny článků v angličtině je to zanedbatelné množství, ale když uvážíme, že jde o "mrtvý jazyk", tak to na těchto stránkách docela slušně "žije". Zvolená témata navíc vůbec nejsou "mrtvá". Aspoň ne většina z nich. A tak se zde píše jak o básníku Horatiovi, tak o Paris Hiltonové a jejích výstřelcích.

Jak ovšem uvádí Wall Street Journal, autoři mají někdy problém s moderními termíny. A tak slavné pornografické video Paris Hiltonové, které se před lety stalo internetovým hitem, se v latinském encyklopedickém hesle opisuje jako "pellicula in interrete vulgate de coitu Paridis", neboli "velmi rozšířený internetový film o Parisině sexu".

Na Vicipaedii se píše o osobnostech jako Bartholomaeus Simpson, Britannia Spears či Catullus. A také o moderních předmětech, jako je "computatrulum mobile" (notebook) či "telephona mobilia" (mobil, samozřejmě). Autory většiny textů jsou studenti. Deník Wall Street Journal oslovil profesory latiny, a ti byli latinskou encyklopedií nadšeni. Našli v heslech sice spousty chyb, celkově však tvrdí, že texty jsou velmi kvalitní. Internet je tak pro latinu doslova "živou vodou".

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka