středa 10. října 2007

Tajemný kód

Vím, že je podzim, ale já prostě miluji velikonoční vajíčka. Ano, ty utajené „dárečky“, které nám nadělují programátoři renomovaných firem a my je pak objevujeme v jejich seriózních produktech. Znáte to, děláte na počítači uzávěrku účetnictví, omylem zmáčknete klávesy Ctrl, Alt a F7, a místo výpočtu DPH si můžete střihnout jednu krvavou střílečku.

Letecký simulátor v programu Google Earth není typickým velikonočním vajíčkem. Firma se s ním pyšní a její vývojáře musel stát pořádné úsilí. Pokud to nevíte, stačí zmáčknout klávesy Ctrl-Alt-A a můžete letět. Na výběr je mezi proudovou stíhačkou a vrtulovým sporťákem. Z Prahy do Mnichova jsem to zvládl za necelou hodinku. Sice jsem se pak vyboural na ranveji, ale na další funkci zmíněných tří kláves to naštěstí nemělo vliv.

Za velikonoční vajíčko nelze v pravém slova smyslu považovat ani matematické „vylepšení“, které se objevilo v poslední verzi tabulkového procesoru Microsoft Excell. Blogeři zjistili, že když v něm vynásobíte jakékoliv dvě čísla, jejichž výsledkem je 65535 (například 77,1 krát 850), tak program určí jako výsledek rovných 100000. Zajímavé! Firma chybu uznala, omluvila se a slíbila ji odstranit.

Vrtá mi hlavou, proč problémy dělá zrovna tohle číslo. Určitě to není jen tak. Může to být telefonní linka na nejhezčí programátorku v Microsoftu, případně PIN-kód platinové kreditní karty Billa Gatese (miliardáři určitě nemají čtyřmístný, ale pětimístný).

Být na místě bezpečáků z Microsoftu, každopádně bych prověřil výplatní pásky programátorů. Vždyť Excell určitě používají i firemní účetní. Nebrali náhodou loni někteří z nich překvapivě zakulacenou odměnu 100 tisíc dolarů?

(Pravidelný sloupek v deníku Sme, 10. října)

Štítky:

Komentáře: 3:

Blogger expee řekl...

Pěkné... Ale když už jsme u těch platinových karet pana Gatese, nazývejme věci správným jménem. Microsoft Excel je Excel ;-)

11. října 2007 v 9:38  
Blogger Martin Gregor řekl...

65536 je 2 na šestnáctou, tzn. máte-li na vyjádření určitého čísla šestnáct čísel binární soustavy (tj. pouze nuly či jedničky), můžete zapsat čísla 0 až 65335. Proč vzniká tato chyba, samozřejmě (jako profesí akademický ekonom) konkrétně nevím, ale rozhodně má spojitost s převodem z binární do desítkové soustavy. Čekal bych, že toto s ohledem na minulost technického redaktora to pro Vás nebude takový oříšek. :-)

A propos, Excel má spoustu dalších chyb, zejména ve statistické části. Naši profesoři statistiky jej proto zakazují studentům používat. Na webu jsou méně košaté, ale funkčnější programy - mnohé i zcela zdarma.

11. října 2007 v 17:08  
Anonymous Anonymní řekl...

Podrobné vysvětlení táhle chyby najdete na http://www.joelonsoftware.com/items/2007/09/26b.html

17. října 2007 v 22:51  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka