pátek 5. října 2007

Jak změnit formát fotografie?

Potřebujete změnit formát digitální fotografie, aby se vám například dobře vešla na webovou stránku? To je problém: pokud nechcete dostat legračně zdeformovaný výsledek, musíte zachovat minimálně poměry stran. Anebo je tu druhá možnost: totiž změnit formát fotografie "inteligentně". Lépe řečeno s ohledem na tvary vyfotografovaných objektů a jejich proporce. Umí to řada specializovaných programů, například Photoshop. Tahle metoda se používá i v případě, když například vyfotografujete dva lidi vzdálené příliš daleko od sebe a v rámci kompozice je potřebujete "přistrčit" k sobě.

V novinářské fotografii je podobná manipulace zapovězená (v učebnicích se uvádí jako odstrašující příklad obálka časopisu National Geographic, na které je fotografie s dvěma "přisunutými" pyramidami), pro fotky do rodinného alba či na webovou stránku to může být velmi užiečná věc. Teď můžete "inteligentně" změnit rozměry svých fotografií také online: díky službě rsizr.com. Má jednoduché ovládání a přináší vynikající výsledky.
Příklad:
1) Původní snímek (Kanál Dunaje ve Vídni)
2) Zúžený snímek (počítačový program ubral plochu "v řece", kde to je opticky nejméně vidět, a zachoval tvary i proporce budov na obou březích)
3) "Panoramatický snímek", z úzkého kanálu je řeka velikost skkutečného Dunaje, proprce budov i v tomto případě zůstaly zachovány

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka