pátek 5. října 2007

Greenspan o Reaganovi

Líbí se mi, co ve své právě vydané knížce napsal Alan Greenspan o Reaganovi (a co citoval Newsweek): "K Reaganovi mě přitahovala průzračnost jeho konzervatismu. Když měl nějaký proslov, tak často říkal: ´Vláda existuje proto, aby nás chránila jednoho před druhým. Vláda zajde příliš daleko ve chvíli, kdy nás začne chránit před sebou samými.´ Muž, který takhle mluví, má jasno v tom, čemu věří. Dnes najdete velmi zřídka konzervativce, kteří různě nemlží ohledně sociálních témat."

S tím souhlasím, a pro českou politiku to platí dvojnásob. Takzvaná pravice je plná chytrolínů, kteří stále zdůrazňují sociální aspekt své politiky. Ale je to buď jen jejich zmatenost, anebo neodstatek odvahy mluvit jasnými slovy. Jsou dva legitimní pohledy na svět. Jeden říká, že všichni lidé by se měli mít zhruba stejně, takže je spravedlivé brát bohatým a úspěšným a rozdělovat to slabým a chudým. Socialisté a komunisté se liší v tom, jak moc násilně a jakým způsobem chtějí bohatství přerozdělovat. Druhý pohled říká, že každý by se měl starat především sám o sebe, a že bohatí jednotlivci jsou základem bohaté společnosti, která se pak snáz postará také o ty slabé.

To je samozřejmě velmi zjednodušeně a primitivně řečeno, nicméně takový je asi zásadní rozdíl mezi levicovým a pravicovým viděním. K obojímu mám respekt a uvědomuju si, že exaktně ani historicky nemáme prokázáno, který z obou pohledů je správnější. Víc než lidé s jinými názory mě iritují ti, kteří si z obojího berou to příjemnější a vytvářejí podle nich chytré kompromisy. Ať už zleva nebo zprava. Ve skutečnosti to jsou jen slepé třetí cesty, což naopak prokázáno je.

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka