sobota 6. října 2007

Re: Havel v HN

Byly jiné, zajímavější než jindy, méně objektivní, ukázaly slabiny i silné stránky bývalého prezidenta. Taková jsou hodnocení různých komentátorů či lidí z profese na adresu čtvrtečních Hospodářských novin, které výjimečně jeden den řídil bývalý prezident Václav Havel.

  • "Byl to zajímavý marketingový pokus, jak prodat Hospodářské noviny v ten konkrétní den. Co se týče samotné podoby novin, musím říct, že ty, které řídí Petr Šimůnek, jsou pro mě lepší," řekl například šéfredaktor konkurenční MF Dnes Robert Čásenský ve vysílání České televize, a zároveň potvrdil, že nejčtenější seriózní deník nic podobného nechystá. (Přepis pořadu od společnosti Newton).

  • Ondřej Aust ve svém Mediálním diáři v LN usoudil, že šéfy Hospodářských novin "aktivovaly pohyby na trhu", konkrétně chystaný start bezplatného ekonomického deníku. Usazení osobnosti do křesla šéfredaktora je podle Austa "ozkoušený marketingový trik". Aust přesto ocenil různé prvky, kterými Havel "své" vydání novin obohatil: mimo jiné některé "hlubší texty", pak třeba anketa o tom, jestli už zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí, a také zařazení básní a výtvarných děl. To vše podle Austa "přineslo jisté osvěžení a možná i uklidnění těm, kteří jsou znervóznělí světem bleskových informací na Internetu a v televizi."

  • V internetovém deníku Aktuálně sroval Jakub Unger Havlovy Hospodářské noviny s vydáním deníku Independent, které 16. května 2006 připraviol zpěvák Bono Vox (a dal tak vzniknout precedentu, který od té doby mnozí včetně HN napodobují). Unger v obou vydáních novin vidí shodné prvky, všímá si však také rozdílů: "Bonův rok starý Independent je, počínaje výrazně stylizovanou rudou titulkou, na úvodních stranách unikátním dílem, takto britský list běžně nevypadá - graficky ani obsahově. Havlovo vydání působí spíše jako klasické Hospodářské noviny, s výjimkou šedého anketního pruhu v záhlaví některých stran. Není jasné, kde ´exprezidentův list´ začíná a končí. Patří otvírací texty stran 2 a 3 ´Stát chce dát obcím navíc pět miliard´, resp. ´Čeká dítě ozařování: Rozhodne soud´ do Havlovy dramaturgie? Je to jeho pohled na svět zpráv, nebo redakční aktuality? Čtenář neví," píše Unger.

  • Ondřej Štidl na webových stránkách časopisu Týden poznamenal, že Havlova účast na výrově novin nebyla symbolická, že čtvrteční vydání je skutečně Havlovo. Píše: "Havlovy Hospodářky celkem zřetelně vyjevují silnější i slabší stránky bývalého prezidenta - pozoruhodné texty (článek Ljudmily Alexejevové o Rusku, rozhovor s Martinem Rajnišem) střídají věci trochu rozbředlé a někdy taky předvídatelné. ´Atmosféra´ novin je až přehnaně důstojná a okázale hlubokomyslná."

  • Jak se Havlova účast promítla na chodu novin prakticky, popsal v samotných Hospodářských novinách šéf domácího oddělení Jindřich Šídlo. "O čem se vede debata na hlavní poradě HN, stojí-li v jejich čele ten den Václav Havel? Pochopitelně: globální odpovědnost, neoimperiální ambice putinovského Ruska, situace v Barmě a nová divadelní hra nového šéfredaktora. (Skvělá). Taková je oficiální verze pro BBC a Radiožurnál. Ve skutečnosti se ve středu v poledne nejdéle mluví: o fotbale a o počasí."

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka