středa 16. ledna 2008

Lidové noviny: Na YouTube boduje Jožin. Díky Polákům

Bude Ivan Mládek prvním českým "youtubovým" milionářem? Vše tomu nasvědčuje, a mžná jím již je. Když posčítáme počet shlédnutí všech jeho klipů (nejčastěji Jožin z bážin), dostaneme se k číslu právě koelm miliónu. Mládek tak spolehlivě utíká všem ostatním, v Česku momentálně populárnějším interpretům.

Důvodem je "bažinománie" v Polsku, na kterou upozornily Lidové noviny. Jak píše Luboš Palata, není přesně jasné, zda Poláky na třicet let starém záznamu ž tehdejší Československé televize baví nejvíc samotná Mládkova píseň (jejíž obsah zprtostředkovávají polské titulky), diskotanec zachmuřele se tvářícího Ivo Pešáka, anebo prostě zvuk samotné češtiny, která prý vždy Polákům připadala trochu legrační.

Klip každopádně vykazuje všechny znaky velkého youtubového hitu. Vznikly už první parodie a remixy: například diskoverze či sestřih na hudbu Prodigy. Zda nečekaná a kuriózní popularita hlavnímu protagonistovi něco přinese, je nejisté - úspěch na YouTube v drtivé většině případů neznamená nic víc než "pouhou" slávu. Mimochodem, polské majitele má i doména jozinzbazin.com. Patří stejnojmenné firmě produkující krátké nezávislé filmy - ten poslední se jmenuje Good Morning a je především výtvarně pozoruhodným dílkem.

Štítky:

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

obavam sa, ze prvym ceskym youtubovym milionarom je uz par tyzdnov sileny ota [http://youtube.com/watch?v=A02s8omM_hI] :)

16. ledna 2008 v 16:34  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka