sobota 19. ledna 2008

Slovenská ministryně žaluje blogera? Spadla z nebe

Je důkazem slabosti demokracie, když vládní politik začne byť jen uvažovat o tom, že na kohokoliv podá žalobu kvůli tomu, co si o něm myslí, nebo co o něm napíše. Platí to pro současné Rusko, kde tamní prokuratura stíhá novináře za to, že pro míting stoupenců prezidenta Putina použili nové slovo „puting“. A platí to i pro současné Slovensko, kde slovenská ministryně práce žaluje novináře za to, že ji na blogu přirovnal k mimozemšťanovi.

Celá ta kauza je bizarní a popletená. Slovenské političce vadí i to, že její fotografie byla na zmíněné webové stránce uveřejněna vedle obrázku známého filmového hridny E.T. Nechme stranou fakt, že tahle postavička byla veskrze pozitivní a svého času ji milovaly všechny děti světa. A také to, že přirovnat politika k mimozemšťanovi je elegantním a nikterak urážlivým vyjádřením názoru, že se chová problematicky. Jde ovšem o princip. A princip svobody slova je takový, že nám nikdo nemůže nařizovat ani určovat, co si máme myslet, říkat nebo psát.

Mezi svátky vyšla v prosinci na titulní straně britského deníku Daily Mail fotografie jistého policejního důstojníka s palcovým titulkem: „Toto je největší idiot mezi policejními šéfy v Británii.“ Deník tak velmi brutálně komentoval některé kontroverzní výroky a činy zmíněného policisty. Svůj postoj pak podložil seriózním politickým komentářem uvnitř listu.

Každá kritika je nepochybně otázkou míry a vkusu. Ani jedno nelze definovat a ani nadiktovat. Britský Daily Mail možná určité hranice překročil. Pro mnohé čtenáře byl titulek na první straně skandálně urážlivý a nevkusný. Ale kdyby za něj byl deník pohnán k soudu, bylo by to v britským poměrech a vzhledem k tamnímu pojetí svobody slova ještě skandálnější. Má se za to, že politik či úředník disponující výkonnou mocí by měl snést jakoukoliv veřejnou kritiku.

Ani z právního hlediska není jasné, v čem je podstata žaloby. „Předpokládáme, že každému čtenáři je zřejmé, že žalobkyně není mimozemšťan,“ citovala média z textu podání. Kde tedy došlo k případné škodě, či újmě? Jestliže ve věci planetárního původu paní ministryně nemůže být mýlka, pak text zjevně pracuje s nadsázkou. Soud by se takovou žalobou neměl zabývat ani minutu.

Celá aféra má jediné racionální vysvětlení. V sedmdesátých letech byl v tehdejším Československu nesmírně populární slovenský dětský seriál Spadla z oblakov. Staré seriály v poslední době lákají pozornost tvůrců, a zdá se, že nových pokračování se dočkají i příběhy sympatické mimozemšťanky Majky z Gurunu. Ale protože uběhl nějaký čas, místo mladé dívky přistane v tatranských Čabovciach zralá žena. Dokonce ministryně! Nastartovat reklamní kampaň žalobou skutečné ministryně je geniální tah.

(Psáno jako komentář pro slovenský deník Sme)

Štítky: ,

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

MILUJEME VÁS A POMÁHÁME VÁM. V TOMTO PŘÍPADĚ STOJÍME JASNĚ NA SVĚTLÉ STRANĚ E.T. JE TO BYTOST NAPLNĚNÁ LÁSKOU. SROVNÁNÍ S MINISTRINÍ V TOMTO PŘÍPADĚ BYLO VELMI NEVHODNÉ A URÁŽEJÍCÍ. AVŠAK NEBUDEME PO AUTOROVI ČLÁNKU ŽÁDAT PENÍZE, NEBOŤ NAŠE SNAHA JE PENÍZE ZRUŠIT, NIKOLIV JE ROZMNOŽOVAT. E.T POŽADUJE JAKO OMLUVU POUZE TOHO MALÉHO CHLAPCE, SE KTERÝM TAK LAŠKOVAL POSLEDNĚ.

21. ledna 2008 v 11:22  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka