středa 24. října 2007

Pokrok

Není to tak dlouho, co společnost HP vzbudila rozruch s digitálním fotoaparátem, který má zabudovanou "zeštíhlovací funkci". Model R937 se stále prodává, byť výrobce údajně očekával trochu větší zájem. To je pochopitelné. Taková funkce by našla největší uplatnění, kdyby člověk fotil nejvíc sám sebe. Kdo by si nechtěl připadat štíhlý a pohledný!

Ale když fotíte jiné, jdou podobné ohledy stranou. Někdy je naopak vystřídá určitá zlomyslnost. Jen ať se kamarád nebo třeba kolegyně z práce podívají, že by to s tím jídlem neměli přehánět. Dovedu si představit i partnerská či rodinná dramata, která tenhle fotoaparát může způsobit.

Manžel vyfotografuje manželku před pyramidou, a když si pak oba povedený snímek prohlíží na displeji, ona překvapeně řekne: "Že tys zapnul tu zeštíhlovací funkci?" On to nechce přiznat a zapírá, ale neúspěšně. "Tak ty si myslíš že jsem tlustá? Ty už mě nemáš rád!", propuká manželka v pláč a dovolená je zkažená.

Teď přichází firma Fuji s fotoaparátem F50fd, který má funkci "vylepšovač portrétů". Prozatím spočívá ve vyhlazení vrásek, v budoucnu by však takový přístroj mohl využívat software, který umí měnit i tvar a rysy obličeje. Zvýrazní je, učiní symetričtější a celkově přiblíží tomu, co je považováno za ideál krásy.

To bude ještě nebezpečnější. Jen si představte tu samou scénku u pyramid. Manželka pózuje manželovi a hned pak se zajímá o pořízené snímky. Ale když spatří snímky atraktivní cizí ženy, stropí manželovi scénu. "Okamžitě mi řekneš, co je to za ordinérní husu!", chce vědět.

"Ty, milačku," pípne manžel.

(Vyšlo jako pravidelný sloupek v deníku Sme, 24. října 2007)

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka