středa 17. října 2007

Promile

Hitem na českém Internetu je rozhovor s opilým vědcem o globálním oteplování, který v přímém přenosu odvysílala a poté předčasně ukončila Česká televize. Podle některých sice dotyčný sociolog mluvil lépe než většina lidí za střízliva, to však není až tak důležité. Spíš je legitimní otázka, proč opilce televizní zaměstnanci do studia vůbec pustili a rozhovor nezrušili rovnou.

Hodil by se jim nový telefon značky LG, který mimo jiné funkce obsahuje také analyzátor alkoholu z dechu. Kromě nedůvěřivých televizních produkčních ho budou moci používat také řidiči, aby si před jízdou zkontrolovali, jestli nemají upito. Ale analyzátor lze také inteligentně spojit s dalšími funkcemi telefonu, a zařídit tak, aby majitel nemohl v opilém stavu volat na určitá čísla. Například svému šéfovi z práce nebo bývalému partnerovi. Na jiná čísla by naopak bylo možné volat pouze pod vilvem alkoholu, a to silným. Viz třeba na zákaznickou linku vašeho mobilního operátora.

Bojím se však, aby se tyhle inovace nerozšířily i na počítače. I z nich lze přece v opilosti odeslat spoustu hloupostí, kterých pak člověk ráno lituje. Týká se to rozčílených žádostí o zvýšení platu, milostných návrhů i politických komentářů. Tomu všemu by bylo možné předejít! Má to jednu malou nevýhodu. Možná by pak už nikdy nevyšly noviny.

A teď mne omluvte, musím si jít dolít sklenku.

(Vyšlo 17. října jako pravidelný sloupek v deníku Sme)

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka