pondělí 15. října 2007

Zase titulní strana, tentokrát se studenty

Ptám se ráno studentů na semináři. "Kdo z vás dneska četl noviny?" Zvedne se jedna ruka. "Já četla ráno iDnes. A pak v metru jeden ten plátek zadarmo." Kroutím hlavou. "Ale já myslel SKUTEČNÉ noviny." Ticho. Vůbec nikdo! Rok od roku je to horší, ještě loni se přihlásili dva. Ale to bylo ve třídě víc lidí, takže z tho nemíním dělat unáhlené závěry.

Vlastně mi to vyhovuje. Přichází druhá část. Říkám: "Vemte si kus papíru a nakreslete, jakou podle vás měly noviny titulní stranu." "Které noviny?", ptá se někdo. "To je jedno," říkám. "Můžete si vybrat, anebo vymyslet takové noviny, které by se vám líbily."

Někdo hned vezme pero a kreslí. Jiný tužku okusuje a loví v paměti, co se poslední dny stalo. "Já jsem teď tejden žádný zprávy nesledovala," říká nešťastně jedna studentka. Nasadím tvář "káravý pedagog". Říkám: "To bych bral jako výmluvu na jakékoliv jiné škole. Ale vy studujete žurnalistiku." "Byla jsem každej den v práci," zkouší to ještě studentka. "Kde pracujete?" "V recepci". V duchu si říkám, co na té recepci dělá. Měl jsem vždycky pocit, že je to druh práce, který si člověk vybere proto, aby mohl číst noviny.

Za deset minut všichni ukazují výsledek. Kupodivu jejich titulní strany nejsou zas tak mimo, jak podle předehry mohlo vypadat. Například všichni volí jako hlavní fotku britskou princeznu na Pardubické. Jak se později ukáže, stejnou fotografii daly na titul všechny seriózní celostátní deníky (Lidové noviny, MF Dnes, Hospodářské noviny i Právo), a také regionální Pražský deník (a zřejmě i většina ostatních "Deníků").

Pak se baví o tom, kterým ze zmíněných novin se titulní strana nejvíc povedla. Všem přijde komický "otvírák" MF Dnes ("Bakterie hrozí v posilovnách"), který je o tom, že novináři měřili množství bakterií na různých veřejných místech, a nejvíc jich našli na lavičce v dámské šatně jakési posilovny.

Zkoumání titulních stran je zajímavé, protože přes víkend se - kromě Velké pardubické a návštěvy britské princezny- nestalo nic výrazného, co by titulním stranám kralovalo. Noviny hodně zmiňují hospitalizování osmadevadesátiletého Brita Nicholase Wintona, který před válkou zachránil z Českoslovesnka několik set židovských dětí (od noblesního "Sir Winton je v pražské nemocnici" v MF Dnes, až po zvláštně familierní "Zachránce dětí Wintona uhnal náročný program" v Právu).

Nakonec hlasujeme, a to s překvapivými výsledky. S náskokem "vyhrává" titulka MF Dnes, na druhém místě jsou Lidové noviny, jeden hlas získal ještě Pražský deník. Hospodářské noviny i Právo vyšly s prázdnou.

Tak mě napadá udělat ještě jedno hlasování tady na webu. Jaká první strana českých novin z pondělí 15. října se vám líbí nejvíc? (Titulky Deníku nejsou ke stažení na webu, nebo jsem náhledy aspoň nenašel). Hlasujte níže!












Komentáře: 2:

Anonymous Anonymní řekl...

Pražský deník:
http://temp.vozovna.cz/prazsky-denik.jpg

16. října 2007 v 10:38  
Anonymous Anonymní řekl...

Z hlediska vzhledu titulky je pak jednoznačně nejlepší ta z MF Dnes. Zvolila akční fotku padajících koní na Pardubické a ne jako všichni hladící princeznu. Pokračuje i malou vloženou fotkou "úchyla". HN, které jistě vedou co do kvality, však mají titulku příliš "upsanou". Na fotku tam zbyl jen takový sloupeček...

22. října 2007 v 14:02  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka