pátek 9. listopadu 2007

Disidenti

Digitálně-sociální revoluce přinesla dva druhy podivínů. Ti první se webovému světu otevřeli a překlopili do něj celý svůj život. Popisují ho dopodrobna ve svých blozích, fotografují a natáčejí se v nejrůznějších situacích a anonymnímu publiku se svěřují s někdy až překvapivými detaily ze svého soukromí.

V amerických městech prý roste počet případů, kdy se tito lidé stali oběťmi nějakého zločinu – nejčastěji krádeže – právě proto, že toho o sobě na webu řekli příliš mnoho. „Někteří jsou úplně nepoučitelní. Jedna žena v domácnosti dokonce na svém blogu zveřejnila kód k jejich domácímu bezpečnostnímu zařízení. Když jsme ji kontaktovali, tak nám řekla, že se jí zdálo hrozně legrační, že její manžel vybral pro kód rok narození Sharon Stoneové,“ řekl novinářům šerif jednoho města na Long Islandu.

Druhou skupinou jsou lidé posedlí naopak tím, že je prostřednictvím digitálního světa může kdokoliv vysledovat. Protestují proti „databázové totalitě“, a je celkem jedno, jestli se snaží chránit před tajnými službami, anebo marketingovými společnostmi. Vyhýbají se místům s průmyslovými kamerami, používají anonymní emaily a v obchodech platí zásadně hotovostí.

V Británii mají tito lidé vlastní webovou stránku Off-Grid, kde publikují rady a návody, jak se vyhnout sledování. Návod na pořízení bezpečného mobilního telefonu například zní: „Odcestujte do města, kde jste nikdy nebyli, a vyhlédněte si obchod bez průmyslových kamer. Požádejte bezdomovce, ať vám v něm koupí telefon s anonymní kartou. Telefon pokud možno nepoužívejte, vyjměte z něj baterii a uložte na bezpečném místě.“

Nemůžu se rozhodnout, kteří z těch dvou jsou větší blázni.

(Pravidelný sloupek pro slovenský deník Sme)

Štítky: ,

Komentáře: 4:

Anonymous Anonymní řekl...

:-)

taky mam tyhle kamarady, kteri chteji byt off the grid, a diky tomu tak vycnivaji, ze jsou vlastne vic 'in the grid' nez my ostatni :-)

9. listopadu 2007 v 2:31  
Anonymous Anonymní řekl...

btw, kam sam sebe radite vy? :)

9. listopadu 2007 v 2:37  
Blogger Miloš Čermák řekl...

clovek, ktery si pise blog a dokonce fotografuje sve obedy ... ne, ten opravdu neni disident prchajici pred Velkym Bratrem :)

9. listopadu 2007 v 10:06  
Anonymous Anonymní řekl...

No, v obchodech platím taky zásadně v hotovosti, ale za digitálního paranoika se nepovažuju. Nestojím ale o to, aby kdejaký vagabund znal PIN mé karty - ostatně, není náhodou v podmínkách bank, že ten PIN má držitel karty tajit? No, a při placení kartou u pokladny supermarketu není dostatečné soukromí ani pro to, aby někdo PIN neokoukal (nebývají třeba pokladny hlídány bezpečnostními kamerami), ani aby vám někdo s kartou neplách.

9. listopadu 2007 v 19:23  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka