pátek 9. listopadu 2007

Bendl versus Tlustý? Hodně hubený souboj

Vyhraje Porsche, anebo Harley Davidson? Tak se dal ve zkratce pojmenovat dlouho očekávaný souboj mezi Petrem Bendlem a Vlastimilem Tlustým o post šéfa středočeské ODS. Nakonec se nekonal, lépe řečeno skončil kontumačně. Vlastimil Tlustý ještě před volbou odstoupil a přišel tak o poslední důležitou funkci v politice.

Střední Čechy jsou divným krajem. Nemají žádné přirozené centrum a jsou zcela v gravitaci Prahy, čemuž odpovídají i volební výsledky. Ve středních Čechách dosahuje ODS tradičně druhé nejsilnější pozice, hned po Praze. Například v posledních krajských volbách v roce 2004 vyhrála ODS se 44 procenty, získala tedy téměř třikrát víc než ČSSD.

Praha je pro střední Čechy spásou, protože je pro ně takovým falešným krajským městem. Mnoha jejich obyvatelům dává práci i všechny další výhody velkého města: dostatek obchodů i služeb, kultury nebo třeba sportu. A naopak, hodně Pražanů pracujících a původně bydlících ve městě se stěhuje do středních Čech do rodinných domků. Z toho vyplývá ona blízkost volebních výsledků.

Ale Praha je pro střední Čechy zároveň prokletím. Blízkost rušného a rozpínajícího se města včetně jeho komunikací zhoršuje jejich obyvatelům kvalitu života. Přibývá průmyslových zón a rozsáhlých obytných čtvrtí, které jsou do krajiny zasazeny často bez rozmyslu a neústrojně. Nepřinášejí komfort původním, ale ani novým obyvatelům.

A pak, střední Čechy jsou krajem s až pozoruhodně zanedbanou infrastrukturou, zejména silnicemi. Kromě silnic první třídy je většina komunikací na hranici sjízdnosti a paradoxně tak není vhodná ani pro Bendlův sportovní vůz, ani pro Tlustého legendární motorku. Silnice se ve středních Čechách neopravují, ale záplatují, a když už se kraj k nejaké zásadnější opravě odhodlá, tak s tím spojené uzavírky a další komplikace trvají neúnosně dlouho. Jediné, co je perfektní, jsou cedule s osobní omluvou „středočeského hejtmana Bendla“.

Měli pravdu ti, kteří tvrdili, že vítězství Vlastimila Tlustého by bylo pro ODS i pro samotný kraj velmi problematické, protože zneuznaný exministr financí by z této své funkce učinil „baštu odporu“. Ale zrovna tak je problematické setrvání necharismatického a zřejmě i neschopného Petra Bendla. Středočeský kraj by naopak potřeboval silného a razantního politika. Zvlášť proto, že jeho volebním protihráčem bude David Rath: sice demagog a populista, ale zároveň (možná právě proto) také velmi schopný politik.

Bendl se v něčem podobá šéfu strany Topolánkovi: svými nepromyšlenými výroky (v roce 2004 například v rozhovoru s deníkem Právo skandálně tvrdil, že nacismus vzešel z německých „sociálně-demokratických struktur“), lidovostí a nedostatkem všeobecného vzdělání. Chybí mu ovšem Topolánkova přirozená inteligence a taky politická intuice. Středočeský hejtman je mizerný politik, který v horních patrech politiky přežívá díky dobrým volebním výsledkům svého kraje. Ale za ty se nijak nezasloužil. To jsme zase u gravitace Prahy.

Významná část Středočechů žije zároveň ve svém kraji a v Praze. V tandemu Bém a Bendl si však ODS zadělává na velký potenciální problém. S Bémem měli dosud Pražané to, čemu Angkličané říkají „love-hate ralationship“. Bém je charismatický muž, který výborně doplňuje Mirka Topolánka (minimálně do doby, než ho svrhne). Oba oslovují jiný typ voličů a zároveň si zatím natolik nekonkurují, aby voliče odrazovali.Bém je „politický živočich“ a podpora ODS v Praze je nepopiratelně jeho zásluha.

Letošní rok však pro Béma není dobrý. Svou fanfarónskou cestu do Himálaje, trapnými tanci kolem Kaplického knihovny a podporou olympiády začal najednou působit až moc kontroverzně. Mnoho voličů proto minimálně začne uvažovat o alternativě. Ti středočeští by ji mohli mít ve svém krajském lídrovi, v Petru Bendlovi ji však nenajdou. Ať budou přemýšlet, jak budou přemýšlet, tak si těžko vzpomenou na konkrétní pozitivum, které pro jejich život přinesl.

Podpora Prahy a středních Čech je pro ODS klíčová pro jakýkoliv budoucí dobrý volební výsledek. ODS měla volbě šéfa středočeského kraje věnovat mnohem větší pozornost. Ta by nejlépe vykrystalitzovala v nějakém dalším kandidátovi, který by se nakonec smál, zatímco ti dva by se prali. Sólový duel Bendl a Tlustý byl možná zajímavý pro média, ale špatný pro stranu. Bylo na něm dobré snad jedině to, že k němu nakonec vůbec nedošlo.

(psáno pro časopis Reflex)

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka