sobota 10. listopadu 2007

Haló, haló ... hledají se avataři

Ve virtuálním světě Second Life prý už vydělávají peníze také první Češi. Jak známo, virtuální měnu lze proměnit v peníze skutečné, tedy třeba dolary nebo koruny. Vydělat se dá například prodejem nějakého zboží (virtuálního), případně zhodnocováním pozemků (rovněž virtuálních) či nabízením služeb (i ty jsou virtuální, ale to platí často i v reálném světě).
Second Life je dobrá "potrava pro mozek". Už dřív jsem filosofoval nad tím, proč někteří lidé přizpůsobují své avatary (tedy virtuální identitu) svému skutečnému vzhledu, zatímco jiní volí vzhled radikálně jiný, někdy i opačné pohlaví. Nemůže to být jen proto, že někteří lidé jsou objektivně oškliví a jiní objektivně hezcí, lépe řečeno to tak sami subjektivně vnímají. Je volba odlišné identity projevem nespokojenosti se svým reálným životem, anebo jen chutí experimentovat a zkoušet nové věci?
Zrovna tak by mě zajímalo, jací lidé jsou v Second Life úspěšní coby podnikatelé. Jsou zrovna tak úspěšní a efektivní ve skutečnosti? Znělo by to logicky, osobně o tom však pochybuji. Minimálně proto, že úspěšný podnikatel nebo manažer nemá čas trávit hodiny ve virtuálním světě. Jsou to tedy lidé, kteří v reálu neměli k podnikání odvahu, ale teď zjistili, že k tomu mají dispozice a nadání? Znamená to, že to teď zkusí i mimo Second Life, anebo zůstanou věrni "závětří" virtuálního světa? Opět spousty otázkek, ale žádné odpovědi.
A to ani nemluvě o mezilidských vztazích. Stanou se plaší a stydliví lidé ve virtuálním světe suverény, kteří balí a oslovují avatary opačného (nebo i stejného) pohlaví bez nejmenších problémů? Anebo se talent navazovat známosti nezapře, a nejúspěšnější jsou opět ti, kteří kralují i ve skutečném světě? A jak si člověk v hlavě srovná vztahy reálné a virtuální? Prý existují lidé, kteří jsou šťastně ženětí nebo vdaní, a v Second Life mají další (opět šťastné) altenrativní vztahy. Nevím, nevím.
Na úterním Business Tuesday se mi líbila přednáška Martina Dvořáka z firmy Beneta, která podnikatelsky zastřešila (a jistě doufá, že na tom vydělá peníze) první "československé" město Bohemia. Zde je pár faktů z Dvořákovy přednášky, který byl mimochodem v nedávných komunálních volbách (samozřejmě virtuálních) zvolen starostou Bohemie:
  • Second Life zatím navštívilo asi 10 tisíc Čechů a Slováků, z toho zhruba 2 tisíce lze nazvat pravidelnými návštěvníky

  • registrovaných uživatelů portálu secondlife.cz je 3629 (údaj k 30. září 2007)

  • věkový průměr českých a slovenských uživatelů je nižší než celosvětový

  • 74 procent jsou muži, 25 procent ženy

  • 1 procento? asi slavní internetoví psi z vtipu v časopise New Yorker
  • asi 10 procent Čechů a Slováků v Second Life vydělává, ale většina z nich velmi malé částky (řádově dolary)

  • několik lidí se ovšem podnikáním v Second Life živí
  • 16 procent českých a slovenských uživatelů tráví v Second Life víc než 6 hodin denně

Tuším, že mnozí z těchto lidí by mi mohli dát odpovědi na mé otázky, minimálně některé. Zde je už druhá výzva všem tuzemským obyvatelů Second Life: rád bych o několika z vás napsal do Reflexu, podmínkou je ochota nechat se vyfotografovat a zveřejnit svého avatara. Prosím, napište.

Štítky:

Komentáře: 4:

Anonymous Anonymní řekl...

Tisíc uživatelů z čech, no, to bude docela zábava tuhle jehlu v kupce sena hledat.

12. listopadu 2007 v 8:16  
Anonymous Anonymní řekl...

Tak už se nemůžu dočkat na reálne fotky holek co si tam přivydělávají tančením u tyče :))

12. listopadu 2007 v 10:19  
Anonymous Anonymní řekl...

Podnikání ve světě, který celý vlastní jakási zahraniční firma (včetně místních přírodních zákonů), to musí být solidní jistota.

12. listopadu 2007 v 13:47  
Anonymous Anonymní řekl...

Skandální podnikání firmy Beneta.CZ v českém Second Life!
Tiskové prohlášení firmy Jaroslav Peňaška - informační systémy (provozovatele www.virtualnisvety.cz a www.secondlife.sk) Beneta.CZ a pan Martin Dvořák alias Martin Duncker v Second Life nás i vás podvedli. Více na: http://www.virtualnisvety.cz/skandalni-podnikani-firmy-beneta-cz-a-beVirtual-v-ceskem-secondlife-second-life nebo na www.secondlifeprofessionals.com/vs

4. srpna 2008 v 13:46  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka