úterý 20. listopadu 2007

Tarif "lyžování": 10 Kč/min

Kvízová otázka: Kolik kilometrů najede na lyžích za den průměrně zdatný a průměrně nadšený sjezdař? Předpokládejme, že na kopec dorazí v rozumný čas (řekněmě kolem deváté), stráví roumnou dobu na jídle či na pití (dohromady něco přes hodinu) a v rozumnou hodinu odejde (po čtvrté).

Znám odpověď! Vzal jsem si na lyžování v sobotu své běžecké hodinky se satelitní navigací. Výsledek je překvapivý: nalyžoval jsem 34 kilometrů. Připadá mi to málo. Ještě překvapivější je čistý čas strávený lyžováním: 1 hodina 48 minut. Zbytek dne člověk poponáší lyže, sedí v lanovce, postává ve frontě nebo konzumuje jídlo, případně alkohol (to je ta nejlepší možnost). Tomu neříkám zrovna efektivně prožitý den.

Když to vezmu z jiného konce, tak to znamená, že za sezónu člověk stráví sjezdováním 27 hodin, tedy 1620 minut. Předpokládám patnáct lyžovacích dnů, což je konkrétně u mě horní hranice odhadu, průměr za posledních dvacet let by byl jistě nižší.

Ale pokračuju dál ve výpočtu. Opět předpokládám, že průměrná lyžařská výstroj přijde na cca 30 tisíc korun (lyže, boty, brýle, oteplovačky, plus "amortizační" odhad věcí, které používám výjimečně i jindy než při lyžování, tedy například péřovka či teplé prádlo), a že vydrží cca pět let (opět horní hranice), tedy stojí cca 6 tisíc korun ročně.

Dále předpokládám, že cena permanentky (pokud lyžujete v cizině i doma) dnes přijde průměrně na 700 korun, což je ročně 10500. To je dohromady 16500 Kč. Do této sumy nezahrnuji vedlejší náklady (doprava, ubytování, grogy), bych byť asi měl, ale vycházím z toho, že kdybych nelyžoval, tak dělám něco jiného, a i to bude vyžadovvat nějaké cestování, bydlení a opíjení se.

Suma sumárum, vychází mi to na 610 korun na hodinu čistého lyžování, tedy přibližně 10 korun za minutu. Nebo též 32,40 korun za ujetý kilometr. Opravdu jsem nevěděl, že lyže tolik "žerou".

Nezlobte se, ale přijde mi to jako mimořádně nákladná zábava.

(P.S.: Nevylučuji, že jsem někde udělal chybu, takže předem děkuji za případné korekce či výhrady. Ono je to asi podobné i v jiných sportech, možná jste zaznamenali, že když se někde odehraje dvě až ři hodiny trvající tenisový zápas, tak to v čistém čase hry znamená něco přes dvacet minut.)

Štítky:

Komentáře: 6:

Anonymous Anonymní řekl...

Ja bych neopravoval ty cisla, ale kategorii. Doporucuju pridat tag "banality na druhou" ;-))

20. listopadu 2007 v 13:40  
Anonymous Anonymní řekl...

Cha a kdo prý že je tady úchyl přes statistiky! :)

20. listopadu 2007 v 18:28  
Blogger Petr Šimčík řekl...

Takhle je to asi opravdu dost drahá zábava, ale podle mě ten pocit za to stojí.

20. listopadu 2007 v 21:36  
Anonymous Anonymní řekl...

Tak tak. Ovšem je tu ještě jiný zajímavý aspekt. Já v horském středisku bydlím, takže sleduji ty "zoufalce", jak klapají do kopce v přeskáčích, na ramenou lyže a já cítím obrovský soucit. Co to musí být za život, když jsme nuceni podnikat něco tak namáhavého za trochu toho efedrinu. Zajímavé je, že si zároveň uvědomuji, že těm lidem to asi za tu námahu stojí, byť je to nad moji představivost. V každém případě pointa tohoto slaboduchého příspěvku je v tom, že tak jako by šel popsat můj pohled na lyžaře klopýtajícího do kopce s nákladem lyží v hodnotě ojetého vozu jako pohled plný soucitu k chudákovi (ježíš s křížem), tak by šel popsat pohled kohokoliv na cokoliv. Prostě musíme činit různé věci, abychom zažívali uspokojení. Někdo musí hrát biliár, jiný kuželky, další znásilňuje děvčata či chlapce, lyžuje, zkrátka si nemůžeme pomoci. Musíme dělat věci, které nestrannému pozorovateli musejí připadat pošetilé. Ale to je holt člověk.

21. listopadu 2007 v 10:45  
Anonymous Anonymní řekl...

trefná poznámka

21. listopadu 2007 v 17:18  
Anonymous Anonymní řekl...

Ale furt si myslím, že jsou "hloupější"zábavy-aspoň pro mě-než(sjezdové)lyžování,ono by ten poměr "požitek"/cena vyšel podobně třeba i u MTB-nechat v tom případě běžet běžecké hodinky i při čištění kola,údržbě, cestě z města s kolem na střeše auta atd...A co třeba takový běžec-sprinter, započítat do nákladů na čas jeho"100"i rozcvičování,cestu do haly či na stadion apod.!!!???? Vytrvalostní běh(či "džoging") vychazí ze sportů nákladově-což pan Čermák jako běžec určitě ví-nejlevněji.Ovšem i v zimě, běžky,skialp...to je oproti sjezdovému lyžování daleko lepší poměr než v případě sjezdovek. Ale jak je tu už v komentáři uvedeno,ten pocit u sjezdového lyžování za to stojí-aspoň někomu, jinému stačí třeba den v hypermarketu(a následná konzumace výhodně tam nákoupených potravin)-co ale čím v tomto případě analogicky výpočtu M.Čermáka dělit!!!?????:-)

23. listopadu 2007 v 8:22  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka