sobota 17. listopadu 2007

Knedlík na ledovci

Několik věcí mám spojeno se zimou a lyžováním. Kdekoliv jinde a kdykoliv jindy po nich ani nevzdechnu. Jsou to: pšeničné nebo kvasnicové pivo, povidlový knedlík s mákem a šodó a panák zvaný Birne Williams. Všech tří ingrediencí zimy si dosyta užíváme na ledovci v Mölltalu (rakouské Korutany), zvláště v dlouhých a příjemných pauzách mezi lyžováním. Z lyžařské restaurace ve výšce 2800 metrů nad modřem je také publikovaná fotografie.

K pivu a knedlíku netřeba nic dlouze vysvětlovat, k drinku zvanému Birne Williams se sluší připodotknout, že jde o hruškovici s kouskem kompotované hrušky. Lze ji koupit kdekoliv v Rakousku, a pokud vím i Švýcarsku. Váže se k ní částečně veselý a částečně smutný příběh, kdy jsme koncem devadesátých let vypili s kamarádem Mírou těchto sklenek celkem 28 (každý). To bylo v Zillertalském údolí a když jsme objednávali dvacátou rundu, odměnilo nás osazenstvo baru potleskem. Když jsme obejdnávali pětadvacátou, měnil se obdiv ve zdvořilý zájem, kdy odejdeme. Odešli jsme vzápětí. To je veselá část příběhu, ta smutná se odehrála druhý den ráno.

Smutné je i to, že hruška patřila od dětství mezi mé nejoblíbenější ovoce, po zillertalském incidentu (ano, tak se o oné události mluví v naší rodině) jsem několik let neměl na hrušku chuť. Někdy kolem roku 2005 se to konečně zlomilo a dnes mohu hrušky jíst bez problémů (i kompotované), vždy však věnuji tichou vzpomínku těm mnoha hruškám, které jsme onoho večera zkonzumovali společně s destilátem. Jak tvrdil kamarád Míra, s těmi hruškami muselo být něco v nepořádku, protože nám po nich bylo těžko.

Zillertalské hruškové prokletí jsem definitivně prolomil v roce 006, kdy jsem nejprve ze zdvořilosti a posléze upřímně neodmítl několik panáčků od svých švýcarských známých z kantonu Ticino. Až u nich jsem poprvé viděl láhve Birne Willimas, které se prodávají s celými hruškami uvnitř. Jak se tam dostanou? Tenhle hlavolam má jednoduché řešení. Sadaři navlékají skleněné láhve na hrušně počátkem léta, kdy jsou plody ještě malé, a ty pak dozrávají uvnitř. Musí to být legrační pohled.

Štítky:

Komentáře: 2:

Anonymous Anonymní řekl...

Asi Vás zklamu, ale hruška se do běžně distribuovaných lahví williamsky nedostává vámi popsaným poetickým způsobem. Lahve mají lepené dno :-)
Nicméně "Vaše" metoda je taktéž funkční, jen poněkud pracnější, tím dražší a to se dnes nenosí...

21. listopadu 2007 v 15:57  
Anonymous Anonymní řekl...

:) 28??

4. prosince 2007 v 15:36  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka