úterý 13. listopadu 2007

Švejnar, nebo Klaus?

Nemůžu se rozhodnout, jaký mám vztah k Janu Švejnarovi. Na jednu stranu je v něm něco velmi civilního a a až sympaticky uklidňujícího. Dobře to napsal do Hospodářských novin Jan Macháček: "Jako ekonom je liberální a proreformní. Ví, že Amerika a její úspěch stojí na občanské společnosti, nadacích, charitě a že to není předmětem pravolevého sporu. Po americku se optimisticky usmívá, není stále přinaštván jako většina příslušníků tohoto národa. Je korektní a slušně vychovaný. Možná je to povrchní, ale docela mi to stačí."

Na druhou stranu je pro mne v mnoha výrocích Jana Švejnara, kterými nás média v posledních dnech zahrnula s neobvyklou, a přesto očekávou štědrostí, mnoho iritujícího. Třeba když si v jednom rozhovoru nemůže vzpomenout, zda v posledních volbách v Česku volil, a o dva dny později už zase ví, že nevolil, ale že by volil ČSSD (protože mu to nevěřím a považuji to za průhledné taktizování). Nebo když říká, že by si zvolením prezidentem finančně pohoršil. Jednak tenhle blábol už před ním říkalo příliš mnoho českých politiků či kandidátů na nejrůznější funkce. A jednak mu ani tohle nevěřím: prezidentství je funkcí s mimořádným platem, mimořádnými ostatními benefity a také mimořádným potenciálem na finanční zhodnocení v budoucnosti. To Švejnar jako ekonom musí dobře vědět.

Takže nevím, vnitřně se nějak více přikláním ke Klausovi, možná i proto - jak mi jeden známý řekl -, že s ním byla a bude "větší sranda". Byť si uvědomuji hrůzostrašnost tohoto kritria při zvažování prezidentských kvalit. Sonduji i ve svém okolí. Moc mě neřekvapilo, že mnozí kolegové novináři jsou ze Švejnara nadšeni, ale u nich to může být profesionální deformace a radost z dobrého souboje, který lze mezi oběma ekonomy očekávat. Celkem mě překvapilo, že když jsem se v pondělí na FSV UK otázal studentů (s kterými jsme diskutovali mediální pokrytí Švejnarových prezidentských námluv), tak většina z nich favorizovala Klause.

Tak řekněte sami: Švejnar, nebo Klaus? Neodpovídejte na otázku, koho byste volili, protože už sama představa, že je člověk politikem a opravdu v prezidentské volbě hlasuje, je pro mě depresivní. Ale zkuste se zamyslet, přenést v čase o pár měsíců dopředu a představit si, že onu hypotetickou volbu sledujete v přímém přenosu v televizi. Kdo si přejete, aby zvítězil: Klaus, nebo Švejnar?




Prezident?












Štítky:

Komentáře: 2:

Anonymous Anonymní řekl...

Pan Klaus je alespoň Čech na rozdíl od pana Švejnara, který je američanem

20. prosince 2007 v 12:35  
Anonymous Anonymní řekl...

Už žádné politruky tipu Klaus!

8. února 2008 v 17:26  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka