sobota 10. listopadu 2007

Sme.sk dočasně na Blogspotu

Tak to je zajímavé! Webové stránky slovenského deníku Sme čelí od pátku rozsáhlému hackerskému útoku. V pátek 9. listopadu byly dvě a půl hodiny nedostupné, problémy pokračují i teď v sobotu. Jak mi napsal šéfredaktor Tomáš Bella, Sme dočasně publikuje zpravodajství na serveru Blogspot (který je "publikační zónou" serveru Blogger.com, vlastněného společností Google). "Papierove noviny via blog, to su paradoxy," komentuje to Bella.

Paradox je to také proto, že Sme má ze slovenských médií bezkonkurenčně nejlepší web a je také lídrem inovací. Dříve to byl například unikátní bogovací systém (který buď přímo převzala, anebo se jimi nechala inspirovat mnohá česká média), teď jsou to zase experimenty s internetovou televizí.

Vtipně to (ještě před nájezdem hackerů) napsal Bella v jednom ze záznamů na svém blogu Perohryz. Píše: "V roku 1993 spustil denník SME svoj web. O rok neskor spustil aj denník New York Times svoj web.V roku 2004 spustil web SME svoje blogy. O tri roky neskôr spustli aj New York Times svoje blogy. V roku 2006 spustil denník SME službu ponúkajúcu na vlastnej stránke aj odkazy na najzaujímavejšie texty z iných webov. O rok neskôr spúšťa New York Times službu ponúkajúcu popri článkoch aj odkazy na najzaujímavejšie texty z iných webov. Dosť bolo srandy, chlapi, skúste už aj niečo vlastné!"

Kdybych chtěl být jízlivý, tak podotknu, že chlapi z New York Times asi líp promysleli zabezpečení.

UPDATE: V sobotu po páté hodině odpoledne se podařilo provoz Sme.sk obnovit. Výpadek se týkal i blogovacích systémů českých serverů Respekt.cz, Lidovky.cz a iDnes.cz, které je převzaly právě od Sme.sk. I ty nyní už běží normálně. Podle Sme.sk se jednalo o tzv. útok DDos, který spočívá v zahlcení serveru požadavky z jiných počítačů. Obrana spočívá v blokování těchto "podezřelých" serverů. právě ty se v sobotu odpoledne podařilo technikům Sme.sk zablokovat, ale není jasné, zda útok nebude pokračovat odjinud. Kdo a proč zaútočil zrovna na Sme.sk, není jasné.

Štítky: ,

Komentáře: 3:

Blogger Perohryz řekl...

ale no, s trochou snahy by si určite videl ten vzorec. NYT tiež podľahne útoku, ale až dva roky po SME.

11. listopadu 2007 v 14:39  
Blogger Miloš Čermák řekl...

Ach ano, do haje, zase jsem udelal logickou chybu. Nic nesnasim pri psani vic. Omlouvam se. Tesim se, az to tem floutkum v NYC take rupne!

11. listopadu 2007 v 22:59  
Anonymous Anonymní řekl...

"Sme čelí od pátku rozsáhlému hackerskému útoku"

Kdyby SME čelilo útokům hackerů, tak by šlo o průnik do systému.

Tady o žádné hackery nejde.

12. listopadu 2007 v 8:18  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka