Dívka s líčky
Rozhovor nad jídelním lístkem v Café Imperial. "Prosím vás, co jsou to ta hovězí líčka?" Servírka se usměje a zlehka zatahá dvěma prstíky za svou vlastní tvář. "Jako dršky?", zeptám se, a jak to vyslovím, hned se polekám té nezdvořilosti až vulgárnosti. Copak ta půvabná dívka má nějakou dršku? Ale ona se naštěstí neurazí a jen zavrtí hlavou. "Ne dršky. Prostě líčka." "A jsou dobrá ta líčka?" "Já je ještě neměla. Ale nikdo si na ně ještě nestěžoval."
Takže? Je to takový hovězí guláš. Lahodné a vyvážené chuti, na tenké vrstvě bramborové kaše a s mně neznámými, ale příjemnými ingrediencemi. Ale stále jen guláš. Za stejnou cenu (cca 280 Kč) by člověk mohl mít slušný steak, a ne jen nějakou povařenou dršku. Tedy, promiňte ... líčko.
Štítky: mujobed
Komentáře: 6:
No vida ... a ja si doted myslela, ze "drsky" se delaji ze zaludku ;-)
Kdyz se nekdo snazi byt vtipny za kazdou cenu vetsinou to ve finale vyzniva dost trapne ... vas pripad.
Dekuji za pripomenuti. No ano, ten pocit trapnosti je hloupy ... ale kazdy si cas od casu musi dat do drzky. Nemyslim tim ted do zaludku. S pozdravy.
Půvab líček tkví v tom, že se jedná o maso poměrně klihovíté (tj. výborné do omáčky), ale zároveň libové (narozdíl od kližky, kterou leckdo nesnáší). Jinak je to ovšem ryze hospodská / jídelnovská záležitost a jestli vám za ně naúčtovali 280 Kč, tak vás, jak říkáme my plebejci, pěkně natáhli. Osm pětek max, a to ještě včetně přílohy. :-)
Pokud ovšem rád experimentujete s jídlem, doporučil bych ještě srdíčko (specificky chutnající, zvěřině podobné tmavé maso se zvláštní jemně vláknitou strukturou, obvykle se dělá jako guláš), pličky na smetaně (sympatické, jemné maso, svou strukturou - naštěstí nikoliv chutí - připomínající dobře nabobtnaný sojový extrudát), brzlík (obalený smažený brzlík, mana nebeská! brzlík na omáčku, dvě many nebeské a ambrózie navrch!) a pro obzvláštní zážitek pak Býčí lásku, nebo, jak říkají zbohatlíci, Rocky Mountain oysters (nečekaně dobré, velice jemné maso, kam se hrabe svíčková... ale pokud nevíte, z čeho to dělají, tak si to radši najděte až po jídle, ať netrpíte předsudky :-))
Tak vzhledem k tomu, že steak tam v Café Imperial stojí asi o 80 Kč víc, bez přílohy a není lepší, než tento pokrm, bych si nestěžoval. Měl jsem tam líčka před pár dny a můžu říct, že úžasné. Poprvé jsem měl pocit, že mám něco raději, než prostý ogrilovaný steak ze svíčkové. Dával jsem si několik jídel a nechal tam několik tisíc, ale ta líčka mi chutnala nejvíce. Chutná to sice jako prosté jídlo a ono i je, ale to zpracování v Café Imperial vám udělá ledatak vaše babička nebo maminka, to je k nezaplacení. Jinak, ona to není sranda to uvařit dobře, ale suroviny nejsou žádné tajemné. Je to celer, máslo, červené víno, hovězí vývar, olej, žampiony, mrkev, rajčatový protlak, sůl, pepř a samozřejmě hovězí, nejlépe telecí líčka. A ta telecí se nedají skoro vůbec sehnat, takže to pokud vím ani v Café Imperial z nich nedělají, bylo by to pak už strašně drahé. K tomu si vemte, že v Café Imperial dělají všechny ty věci sami. Kdybyste si to vařili doma, tedy dělali pravý hovězý vývar, pravý rajčatový protlak a tak dále, tak na kolik by vás to vyšlo? Na mnohem mnohem víc, než dvě tři stovky. Měli byste toho sice víc, ale za mnohem víc peněz. Tahle restaurace je o tom, že si tam můžete přijít jít dát výborné jídlo, jedno jaké a oni vám ho připraví ze suprových ingrediencí. A že jde občas o dříve lidová levná jídla? To je jedno, tady jsou díky Pohlreichovi zpracovaná k naprosté dokonalosti a exkluzivitě, za to se platí. A už jen za tu cestu do Makra bych nechal lidi platit. Restaurace musí vydělávat a vařit chutně, skvěle. To tato splňuje a nechává si za to zaplatit, obsluha je vždy skvělá, je to "pane ano pane" a tak to má být. Jedna z nejlepších restaurací, kde jsem na světě byl. Sice jsem jedl už lepší věci jinde, třeba na Hawaii nebo v Německu, ale tohle si s tím nezadá, má to osobnost, xicht, kvalitu. A ještě k těm líčkům - ta jsou velmi nebezpečná, protože můžou vypadat jako hospodské levné jídlo, ale není tomu tak, když se to dobře připraví. Zatím jsem v Café Imperial nezažil, že by je připravili špatně, takže super. Nedávejte si tam obligátní steak ze svíčkové, ale právě líčka, jsou výborná.
Tak za prvé to nejsou hovězí líčka, ale telecí. A jestli to přirovnáváte ke guláši na bramborách, tak nechoďte do Café Imperiál a zajděte si raději k Číňanům na nudle za 30 korun.
Tento pokrm jsem v Café Imperial jedl a můžu říci, že lépe zpracované telecí maso jsem nikdy nejedl. Naprosto bezvadný pokrm.
V Café Imperial platíte za prvotřídní suroviny - každá ingredience, ať už čerstvé telecí maso, nové biologicky pěstované brambory, kvalitní červené víno a i ta mrkev, petržel a žampióny nejsou žádné ve skleníku pěstované hnusy. To poznáte po prvním soustu.
Kvalita, rychlost, příjemná a naprosto profesionální obsluha. K tomu nádherné záchody :-) Co víc chcete? 300 je hodně? Fakt vám doporučuji Číňany :-D
mindwarp.cz: Jen že naprosto souhlasím. Jsem až z Frýdku-Místku a pře nedávné návštěvě Prahy jsem v Café Imperial s přítelkyní poobědval a byla to paráda. Rád bych vyzkoušel všechno co mají na jídelníčku.
Já jsem si dal telecí líčka, ty byly prostě dokonalé a přítelkyně si z denního menu dala kachnu, tuší s pečenými brambory a cibulkou. V životě jsem jedl už spoustu kachen. Ale tahle kachna byla rozhodně ta nejlepší co jsem kdy ochutnal.
Ale není to jen o hlavních chodech. Polívky vypadají dokonale. Vedle nás si seděl nějaký pán a jak jsme dojedli tak on začal konzumovat nějakou polívku. Ač jsme byl neskutečně přejezený, tak jsme na ní dostal neskutečnou chuť. To je umění. To jídlo tam chutná i vzhledově.
A to nemluvím o tom, že vám tam ke kávě donesou automaticky koláček. Kávu si dala přítelkyně, já ji nepiji, dal jsem si jahodovou Margaritu. To nejlepší co jsem kdy pil. Opravdová pecka. A ty dezerty, to byla taky pecka. Pokud vím, tak šévcukrářkou v Imperialu je jedna z nejlepších cukrářek v Evropě. Už chápu proč.
A číšnice byly taky skvělé, přítelkyně je kuřačka, po každém típnutí cigarety číšnice okamžitě měnily popelník. Prostě paráda.
Pak jsem šel na záchod a musel jsem se vrátit pro foťák. Ty kohoutky u umyvadla. No prostě návštěva Imperialu pro mě byl zážitek s velkým Z. Už se těším až se tam dostanu znovu.
Okomentovat
Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]
<< Domovská stránka