neděle 25. května 2008

Steve Ballmer v Praze? Něco jako koncert Rolling Stones. Úctyhodná nuda

V Maďarsku na šéfa firmy Microsoft přilétly během jeho přednášky na univerzitě vejce. Když ve čtvrtek vystoupil Steve Ballmer v Česku na pražské VŠE, byl atentát na něj mnohem rafinovanější. Organizátoři jeho vystoupení totiž dodali zcela nekompetentního tlumočníka, který přeložil asi jen tak polovinu vyřčeného - a ještě se spoustou chyb.

Některé se dokonce dostaly do zpravodajství, to když třeba Steve Ballmer mluvil o telefonu "s hi-fi kamerou". Jiné zase byly legrační. Například když světoznámého golfistu Tigera Woodse tlumočník pomotal s jakýmsi týmem tygrů (asi fotbalistů), který dává góly. S tímhle překladem se přednáška živě přednášela na Internetu včetně prestižního serveru iHned.cz.

Jak prohlásil na tomtéž webu šéfredaktor Hospodářských novin, vina padá na hlavního pořadatele přednášky, tedy organizátora vědeckých cen Česká hlava. Je-li to pravda, je to ještě pikantnější! Zvlášť proto, že Ballmer během návštěvy mimo jiné chválil český vědecký a inovační potenciál. Česko se podle něj může stát technologickým a inovačním centrem regionu.

Nemohl být dále od pravdy. Věda a výzkum jsou u nás podfinancovány, a to i ve srovnání s našimi postkomunistickými sousedy. Podmínky nejsou ani pro inovace a zakládání technologických firem. To bychom museli mít jinou legislativu a také daňovou politiku. Kvůli vládním pobídkám se u nás dosud dařilo jen montovnám.

Byl Steve Ballmer jen zdvořilý, anebo ho někdo špatně "nabrífoval" (abychom zůstalu u termínu, který v jednom rozhovoru sám použil)? To nevíme. Ale zkreslené představy o Česku a špatný překlad nebyly jediným problémem. To, co odpřednášel nebo řekl novinám, bylo celkově neinspirativní a prázdné.

Ne že by návštěva nástupce Billa Gatese nebyla velkou událostí. Minimálně v osobní rovině nepochybně. Ballmer je brilantní a charismatický řečník, jeden z nejrespektovanějších (a také nejobávanějších) manažerů, a zároveň je příjemný a zábavný člověk.

Ale už dávno neplatí, že šéf Microsoftu je automaticky "nejvlivnější člověk ve světě informačních technologií", jak Ballmera v článku na titulní straně ve čtvrtek uvítal jeden z českých deníků. Je to jistě subjektivní kritérium, ale na tuto pozici pasují žebříčky osborných i dalších médií obvykle jiné lidi. Nejčastěji zakladatele Googlu či šéfa Applu.

Ballmer v Praze ukázal, proč to tak je. Byť se asi snažil, neřekl vlastně nic zaznamenatelného ani vizionářského. Sice zdůrazňoval, jak se svět za posledních deset let změnil a jak se ještě více změní v deseti letech následujících, ale to, co řekl, mohl paradoxně říci i před deseti lety.

Vlastně to řekl. Když v prosinci 1998 navštívil Prahu, dělali jsme s ním rozhovor do televizního pořadu Zavináč. Mantra ozývající se z Microsoftu byla skoro stejná jako dnes. Slyšeli jsme o tom, jak počítače zmizí ze stolů kanceláří a rozprostřou se po celém bytě, hlavně v obývacím pokoji, jak je budeme ovládat lidským hlasem a jak zjednoduší náš život. Stalo se tak? Samozřejmě že ne. Ale stejně dnes jako před deseti lety slyšíme, že se tak stane brzy, do pěti až sedmi let.

A mimochodem, rok 1998 nebyl zas tak moc odlišný od roku 2008. Když Ballmer říká, že většina lidí neznala web, neměla mobil a nepoužívala osobní počítač, je to nekonkrétní a diskutabilní výrok. Myslel-li lidi v civilizované části světa, pak například web víc než polovina jeho obyvatel jistě znala. A myslí-li celou planetu, pak kupříkladu počet majitelů mobilních telefonů ještě poloviny populace nedosáhl.

Jiný příklad: o konci papíru či "bezpapírové kanceláři" se v Microsoftu fantazíruje od počátku devadesátých let. Celou tu dobu ale spořeba papíru výrazně a vytrvale stoupá. A jestli nějaký byznys opravdu prosperuje, tak je to prodej počítačových tiskáren a náplní do nich.

Ballmer mluvil na přednášce na VŠE o tenkém elektronickém papíře, který bude zároveň počítačovou obrazovkou propojenou s Internetem. Jistě, tyto koncepty existují již dnes, ale lidská přirozenost je příliš "propojena" s papírem, než aby akceptovala jeho elektronickou náhražku tak brzy. Vsadím se, že za zmíněných deset let bude Ballmer vykřikovat zase to samé.

Bude to někoho zajímat? Určitě. Microsoft je silnou a úspěšnou firmou, která neztratí svou dominantní pozici. Konec konců v komentářích už byla na lopatkách jednou, a to v polovině devadesátých let. Také kvůli Internetu. Ale pak přišla vítězná válka prohlížečů a šikovné využití (podle některých zneužití) monopolu na pécéčkovém trhu - a předpovídatelé brzkého konce se mohli jít klouzat.

Dnes je situace komplikovanější v tom, že Microsoft monopol pomalu ztrácí a hlavní bitva se přesouvá na jiné hřiště, konkrétně to, kde se bojuje o reklamu. A tam jasně vede Google. Žádný brzký pád ani krize však Microsoftu nehrozí, zvlášť když ho řídí člověk jako Ballmer. To jsou jen plané naděje jeho odpůrců.

Jestli za deset let zase Steve Ballmer přijede, je jisté, že jeho přednáška bude vyprodaná, novináři všech médií budou v pohotovosti a přijme ho nějaký důležitý politik, kterému slíbí nějakou stamiliónovou slevu (v roce 1998 to byl Mertlík, ve čtvrtek Langer). Ale co víc?

Napadá mě srovnání s koncertem šedesátiletých Rolling Stones. Jsou ohromné hvězdy, do každého vystoupení dávají energii i profesionalitu a když budou chtít, vyprodají stadión. Nabídnou vynikající zážitek. Ale těžko bude někdo čekat, že se "pohne země".

Štítky:

Komentáře: 2:

Anonymous Anonymní řekl...

Nemyslím si, že brzda rozšíření technologických novinek je to, že lidé jsou na něco zvyklí. Mladá generace se přizpůsobuje velice rychle.

To, že už tu dávno nemáme elektronický papír a další věci je důsledek toho je paradoxně tím, že výzkum je tak rychlý, že obchod ani výroba nestačí inovovat.

Další věc je ta, že se snaží doprodat všechny technologie, do kterých investovali a nechtějí zavést hned ty nové, protože by jim ty staré nikdo nekupoval.

26. května 2008 v 14:49  
Anonymous Anonymní řekl...

Mohu jen souhlasit s předchozím komentářem. A dodám snad jen toliko, že vize Microsoftu nejsou nikdy až tak do věci, jen většinou Microsoft přijde se svojí vizí v nesprávném čase (obvykle příliš brzy) a nakonec ji o pár let později jako první realizuje někdo jiný.
Vezměte si třeba takové RSS. Microsoft s podobnou myšlenkou přišel už v devadesátých letech v podobě tzv. Aktivních kanálů. Nechytlo se to. O pár let později je RSS, což je de fact skoro to samé, jedna z nejužívanějších moderních technologií na internetu.

Stejně tak vyhledávání na desktopu. MS o něm začal mluvit již v době uvedení Windows XP, v začátcích vývoje Windows Vista. Jenže než se Vista skutečně dostala na trh, přinesl vyhledávání na desktop např. Google a je i součástí mnoha konkurenčních operačních systémů. To samé platí pro Sidebar a další a další věci.
V MS se o něčem mluví a s realizací nakonec přichází někdo jiný, takže na Microsoft zbývá trochu nevděčná pozice, v níž je obviňován z kopírování cizích nápadů, byť ty nápady měl Microsoft mnohdy ještě před tím, než se zmíněné technologie dostali na skutečný trh. Trochu to připomíná Cimmermana... :).

28. května 2008 v 18:50  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka