pondělí 7. července 2008

Miláčku, už ti psala ta mrcha? Ano, myslím svou váhu

Kterou technickou vymoženost nejvíc nenávidíte? Těžká otázka, tahle udělátka všichni už z principu více či méně nenávidíme všechna. To když jim nerozumíme (nebo ona nám), nechtějí správně fungovat nebo nám jinak komplikují život.

Podle jednoho výzkumu si drftivá většina lidí už nedolkáže představit život bez mobilního telefonu. Znamená to, že své mobily milujeme? nN tak docela. V jiném výzkumu dostali respondenti otázku, který předmět by nejradši škrtli ze svého života, a to za předpokladu, že by nikdy nebyl vynalezen. Opět zvítězil telefon.

Tyto otázky trápí také tajvanskou výtvarnici Alici Wangovou, podle ní je však nejnenáviděnějším předmětem na světě osobní váha. Ta týrá desítky miliónů žen informacemi o jejich hmotnosti. Umělkyně říká, že je to k váze nespravedlivé, a tak přišla s konceptem, který odpovědnost za „páchání zla“ přenáší na lidské bytosti.

Vymyslela dva nové prototypy. Ten první má displej na předním panelu, takže vážený člověk na něj nevidí. Musí se na něj podívat někdo další, nejčastěji manžel nebo partner. Ten se pak rozhodne, jestli řekne pravdu, anebo raději milosrdně zalže. A může samozřejmě i pár kkilogramů přidat, aby toho druhého potrápil.

Druhý prototyp je ještě rafinovanější. Má v sově zabudovaný mobilní telefon a údaj automaticky odesílá na zvolené číslo. Na úvaze jeho majitele pak záleží, jestli se svou blízkou osobou bude o její hmotnosti vůbec mluvit.

Váha je z toho venku, zloba za špatné zprávy („Miláčku, budeme si muset vážně promluvit!“) se přesouvá na partnera. Ale také na mobilní telefon, který funguje jako zlomyslný udavač. Na to Wangová nepomyslela! Telefon tak bude muset zachránit nějaký další umělec.

(Sloupek pro slovenský deník Sme).

Štítky:

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

Pane Čermáku, možná že jsem hnidopich, ale tolik překlepů v tak krátkém sloupku?
Jinak pěkný článek!
Mějte se!

8. července 2008 v 8:48  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka