čtvrtek 1. listopadu 2007

MÉDIÁŘ: Sestup roku, holé zadky a provazochodec

Server idnes.cz napsal, že je to "jeden z největších přestupů na české mediální scéně v poslední době", pravděpodobně však došlo k překlepu a autor chtěl původně napsat "největší sestup". Protože ať přelet Zdeňka Šámala z Kavčích hor na protilehlý Barrandov vezmeme z kteréhokoliv konce, můžeme v tom obtížně vidět cokoliv jiného než sestup, případně rovnou sešup. Možná taky kotrmelec, ale to už se zdá být až příliš laskavým pojmenováním. Jedno je jisté: odejít z prestižního postu ředitele zpravodajství ve veřejnoprávní televizi a dostat na starost internetové stránky komerční televize Nova, to opravdu není ukázkový kariérní postup.

Možná to dokazuje, že i sebevědomá tradiční média začínají brát Internet vážně (viz integrace "webových" a "papírových" redakcí do jednoho newsroomu v českých denících), ale angažovat Šámala na nováckém webu je jako vyrazit s kanónem na vrabce - a ještě riskovat, že vypálí někam úplně mimo. Texty komentující Šámalův odchod z České televize zmiňují jeho neshody s ředitelem Jiřím Janečkem, které mimo televizi intenzivněji probublávaly hlavně v posledním roce. Znamená to tedy, že Janeček se Šámala zbavuje? V úvahu vezměme i tu možnost, že se blíží naopak Janečkův konec a Šámal nechce být u toho, až při kácení lesa budou lítat třísky. Takový návrat obloukem je lepší taktikou než přímý zásah v ředitelně.

Jsou novináři opravdu "holé zadky", jak naznačil Jiří Paroubek při veřejné inventuře své peněženky? Například šéfredaktor Hospodářských novin Petr Šimůnek si to nemyslí. "Moc se to neví, ale v českých novinách se dají vydělat slušné peníze," řekl v pondělí 29. října na besedě se studenty žurnalistiky FSV UK. Některé tím zcela konsternoval, takže po přednášce musel na chodbě čelit otázkám ohledně volných míst ve své redakci. Podle Šimůnka mají média problémy při shánění kvalitních žurnalistů, především specializovaných na ekonomiku. "Dost dobře to nechápu. Ve většině oborů se už vytvořil normální trh práce, kde si firmy vybírají mezi kvalitně vzdělanými a zkušenými lidmi. Jen v žurnalistice je poptávka stále mnohem větší než nabídka. Potýkají se s tím všechny redakce," řekl Šimůnek.

Dostatek pracovních příležitostí souvisí také s tím, že se na českém mediálním trhu stále objevují nové projekty. Posledním z nich je další bezplatný deník. Vydávat ho bude Mladá fronta a vycházet by měl od 19. listopadu. Jak bylo oznámeno, jmenovat se bude E15. To není název žádné silnice, ale kódové vyjádření faktu, že se bude zabývat především ekonomikou a manažeři či podnikatelé tráví jeho čtením zhruba patnáct minut. Ve vydavatelství Economia, které je majitelem Hospodářských novin, údajně panuje ohledně tohoto projektu jistá nervozita. Nejspíš zbytečně: když před dvěma lety začal v Londýně vycházet bezplatný deník City A.M., tak se náklad Financial Tmes naopak zvýšil.

Česká modelka Petra Němcová předávala v úterý 30. října na Floridě výroční ceny za nejlepší obálky amerických časopisů. První místo získal týdeník New Yorker, a to za titulní stranu čísla připomínající pětileté výročí teroristických útoků (ze září 2006). Na obálce je provazochodec snažící se udržet rovnováhu nad prázdným bílým prostorem. Teprve když čtenář první stranu otočí, tak zjistí, že provazochodec kráčí na laně nataženém nad New Yorkem. Jak na svém webu popisuje výtvarník John Mavroudis, k nápadu na tuto obálku ho inspiroval příběh Philippeho Petita, který v srpnu 1974 přešel s tyčí na laně nataženém mezi oběma věžemi Světového obchodního střediska. To je artistický výkon, který už asi navěky zůstane ojedinělý.

Štítky: ,

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

"Slusne penize" je slusne relativni pojem. Navic kdyz budu ustepacny, tak je relativni i to "vydelat", protoze to nedefinuje, ze se k tem penezum dostanete skrze plat ;-)
Ale jinak: mam vystudovanou vysokou skolu ekonomickou, specializaci ekonomicka zuranlistika. Po nekolika pohovorech v oboru, kde me ponekud disgustovaly prave ty "slusne penize" jsem switchnul na IT obor, kde maji jinou definici "slusnosti".

1. listopadu 2007 v 12:05  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka