pondělí 29. října 2007

O umění odejít (od zapnuté kamery)

Může politik předčasně ukončit rozhovor s novinářem? Odpověď zní: může, ale je téměř jisté, že se tato událost stane sama o sobě zprávou.

Hodně politiků ukončením rozhovoru pouze vyhrožuje, což je však trapné a komické (jako když Mirek Topolánek vyhrožoval v červnu 2007 Michaele Jílkové, že ukončí rozhovor natáčený na video pro server idnes.cz). Jiní rozhovor opravdu přečasně ukončí, ale působí při tom komicky, případně hulvátsky (jako David Rath, který předčasně odešel ze studia při rozhovoru s touž novinářkou, a jeho důvod byl přitom zjevně malicherný).

Podobný skandál má nyní francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který ukončil rozhovor s televizí CBS, konkrétně reportérkou slavného pořadu 60 minut. Důvodem byla otázka týkající se vztahu s jeho manželkou. K incidentu došlo již před dvěma týdny, televize však reportáž odvysílala až teď. Shodou okolností mezitím Sarkozy oznámil, že se s manželkou rozvede.



Ve zmíněném rozhovoru nazval Sarkozy svého mluvčího "imbecilem" a neodpustil si ani další silná slova, útokům na novinářku se však vyhnul. A rozhovor ukončil velmi galantně a elegantně. Neřekl bych, že je to nějaký velký skandál, jak o tom referují některá média: kéž by se někteří čeští poitici chovali při konfliktu s novináři s takovou noblesou.

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka