pátek 11. července 2008

Malí udavači …

… vylepšují své služby. Ano, řeč je o mobilních telefonech, které umí na „centrálu“ oznámit svou polohu, a tak jsou ideálním nástrojem pro špiclování. Policie téhle dovednosti už léta využívá při pátrání a vyšetřování.

Čím dál víc typů však začíná být vybaveno také satelitní navigací, takže polohu telefonu už lze určit nejen přibližně („sledovaný subjekt je v centru města v okolí Václavského náměstí“), ale s přesností na metry („stojí na rohu Vodičkové“). Analytici předpovídají, že GPS bude mít v dohledné době většina přístrojů sřední a vyšší cenové kategorie.

Ve spojení s telefonem je GPS ďábelským vynálezem. Zdaleka už nejde jen o to dát majiteli komfort dobré orientace. Ohromné možnosti má především sběr dat a jejich vyhodnocování. Dnes má tyto telefony ještě malý počet lidí, ale i tak existují aplikace, které data zpracovávají v reálném čase a za pomocí matematických modelů nabízejí překvapivé výsledky.

Jedna taková se jmenuje CitySense a je určena obyvatelům či návštěvníkům San Franciska, kteří vlastní telefon BlackBerry. Do něj si z webu můžou stáhnout aplikaci, která jim v kterémkoliv čase spočívá „teplotu“ města. Lépe řečeno jim dá vědět, kolik je teď zrovna v centru lidí. které ulice či konkrétní podniky jsou nejvíce zaplněny a jaké jsou trendy.

Příklad: sedíte večer doma a rozhodujete se, jestli vyrazit ven. Zapnete zmíněnou aplikaci a dozvíte se: ve městě je dnes rušno o 23 procent více než jindy, nejvíc lidí je v ulici Na Příkopech a v podnicích kolem Slovanského domu, kvůli koncertu na stadiónu Sparty je mimořádně husto na Letné.

Jaký to má háček? Stažením aplikace souhlasíte s tím, že se váš telefon stává součástí zkoumaného vzorku dat. Neboli i vy poskytujete informaci o tom, kde teď zrovna jste a co děláte. Provozovatelé samozřejmě ujišťují, že sběr dat je anonymní. Používání aplikace dokonce není podmíněnou žádnou registrací. Na druhou stranu je pro většinu lidí telefonní číslo bezpečným identifikátorem. Paranoikům se vlasy ježí hrůzou.

Možnosti jsou ovšem úžasné: takový špiclující telefon může být vybaven inteligentním budíkem, který čas probuzení upraví podle predikce intenzity dopravy. Ta může být vzhledem k množství dat, která takový systém má k dispozici, velmi přesná. A protože telefon samozřejmě ví, kudy do práce jezdíte, může vás nechat buď spát o dvacet minut déle, nebo naopak probudit o pět minut dřív.

Čím víc lidí bude součástí takového systému, tím přesnější a lepší budou výsledky. Bude moci dopravu plynule „rozdělovat“: polovinu lidí směřujících z jižního okraje města pošle do centra po magistrále, druhou polovinu po nábřěží. Nebude se moci stát, že se jedna cesta ucpe auty, zatímco druhá bude prázdná. To zní dobře a užitečně.

Ta nejdůležitější a vlastně jediná otázka ovšem zní: chcete takový telefon do kapsy? Zajímá mě to. Zatím se můžete rozhodnout, jestli mi svůj názor napíšete. Za pár let mi ho možná už automaticky pošle esemeskou váš mobil.

Štítky: ,

Komentáře: 8:

Anonymous Anonymní řekl...

Děkuji, nechci.
Další příklad: sedíte večer doma a rozhodujete se, jestli vyrazit ven. Zapnete zmíněnou aplikaci a dozvíte se: vaše kamarádka sedí v hospodě Růžek s kolegou, který vám tvrdil, že jde do kina s vaším mužem. Váš muž je zatím v Kytičkové ulici číslo 15 s někým, kdo aplikaci (zatím) nemá nainstalovanou.
Že bych byla paranoik?

11. července 2008 v 9:46  
Anonymous Anonymní řekl...

Takhle to zní hezky, ale rozhodně bych se nerad dožil situace, kterou zobrazoval film Minority Report ;)

11. července 2008 v 10:01  
Anonymous Anonymní řekl...

Myslím, že pozitiva převyšují negativa. Stejně jako u všech špiclovacích technologií i zde tvrdím, že bát by se jich měli hlavně lidé co nemají čisté svědomí.

Pokud nemám důvod, aby někdo nevěděl kde jsem tak je mi to skutečně jedno. A krom toho pokud bude systém skutečně anonymní, tak se nemusím bát, že by nějaký maník na obsluze věděl že právě tohle číslo co má na monitoru jsem já...

Děkuji, chci.

11. července 2008 v 14:55  
Anonymous Anonymní řekl...

Pozitiva jednoznačně převyšují negativa:-) - Navíc si myslím, Miloši, že většina mladší lidí řekne nadšené ano a starší lidé ne. Já jsem jednoznačně pro.

Velmi mne fascinují podobné systémy, které jsou a budou navrženy tak, že lidem usnadňují práci - i tehdy když ji budou usnadňovat do té míry, že budou lidstvo ve finále řídit, nebo mu aspoň ukazovat cestu.

Inteligentní populační aplikace, jsou budoucností. A i kdyby konzervativní lidé byli nyní proti, tak mohou nevyhutelné jen prodloužit.

A pokud si mám já vybrat mezi díl, že by o osudech lidí rozhodovaly inteligentní aplikace, nebo zkorumpovaní, nenasytní a především lidští (ve smyslu slabostí) politici, pak zcela JEDNOZNAČNĚ volím aplikace.

A tahleta je možná ještě dítě...ale...je to příklad:-)

P.S.: Jestli jste četli A.C.Clarka, pak vám něco říká slovo ARISTOTELES...;-)

11. července 2008 v 15:21  
Blogger Pavel Richter řekl...

Jednoznačně jsem pro. Z jakého důvodu bysme neměli využívat takové možnosti, když pomáhají optimalizovat život masy lidí... Člověk není jasnovidec, aby mohl předvídat, na jaké silnici je zácpa. Konkrétně v té dopravě je to myslím jediné řešení, jak distribuovat stále se zvyšující počet aut na silnicích. Zajímavé je, že podobný jako komentář č.1 (Kobliha) se objevuje u většiny debat o nějakém sběru dat, vždy je to: A co když uvidím svou manželku/manžela/kamárada tady a tady. Je to problém technologie? Není.
Těším se, až skutečně každý bude vysílat anonymně svoji polohu. Možných aplikací je nespočet.

11. července 2008 v 17:07  
Anonymous Anonymní řekl...

Kdo si takovou aplikaci nainstaluje do telefonu/pda, jeho věc.

GPS navigace (tedy ty telefony) dokáží singál pouze získávat, ne ale posílat zpátky, tedy nelze nijak zneužít, je to s klasickými přístroji technicky nemožné.

Družice vysílá GPS neustále, telefon se pouze připojí a spočítá data.

Je to podobné jako wifi, ale tam je přenos obousměrný.

11. července 2008 v 18:35  
Anonymous Anonymní řekl...

Uvedený koncept je nakročenie k tomu, aby stroje riadili ľudí. Budú riadiť tok masy a aby sa to stalo, musia riadiť jednotlivca.

Začínam si viac a viac uvedomovať, že to čo som tvrdil už pred piatimi rokmi, to sa stáva pomaly ale isto reálnym indikátorom osobnej slobody: Slobodný človek si môže slobodne robiť aj sprostosti. To, že má na to právo je znakom jeho skutočnej slobody.

12. července 2008 v 21:03  
Blogger KubaU řekl...

Pokud to půjde vypnout, nevidím v tom až takový problém, většinu času by mi nevadilo, kdyby někdo věděl, kde jsem.

Spíš jsem zvědav, jestli se jednou dočkáme povinného sledování polohy auta přes GPS - tam je také stále častější... Výhody (například v případě nehody) jsou zřejmé, ale co takhle nepřetržité sledování rychlosti a dodržování dopravích předpisů? S tou rychlostí by mi to asi občas vadilo, ale zase kdyby se předjížděči přes dvě plné čáry automaticky zrušil řidičák..

14. července 2008 v 17:29  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka