čtvrtek 10. července 2008

Nikdo nechce být ředitelem Radiožurnálu. Proč?

Vedení veřejnoprávního rozhlasu se povedl husarský kousek. Zatímco do výběrové komise pro konkurz na ředitele Radiožurnálu získalo skutečně „těžké váhy“ (současné i bývalé šéfy významných médií), tak do samotného konkurzu se nikdo nepřihlásil. Že se ho zúčastní bývalý a nyní pověřený ředitel Pícha, je logické. A že se přihlásila bývalá bulvární novinářka, je zase spíš úsměvné. Ale proč se nepřihlásil už nikdo další, je nepochopitelné a pro Český rozhlas také alarmující.

Radiožurnál je vlajkovou lodí veřejnoprávních médií. Nemá asi takový dopad a vliv jako večerní zprávy v televizi, ale má jiné kvality, které ho činí důležitým a nezastupitelným. Nabízí nesrovnatelně víc prostoru, kontinuální vysílání a flexibilitu. Mnohé v české politice se „odehrává“ právě v rozhlasovém éteru, a to v živých rozhovorech, diskusích a dalších publicistických pořadech. Český rozhlas tak do značné míry vytváří agendu ostatním médiím.

Navíc, vysílat i přijímat rozhlas je technicky mnohem méně náročné, což z něj činí médium, ke kterému se lidé obracejí v době nouze a potřeby informací. Nehledě na to, že podle výzkumu je Radiožurnál v Česku nejdůvěryhodnějším médiem. Řídit ho by proto mělo být pro manažery prestižní a lákavou možností. Proč není?

Důvody jsou různé. Jedním z nich by mohla být samotná podoba stanice, která nemá jasnou tvář ani styl. V mnoha ohledech ctí minulost více, než by bylo zdravé. Konzervatismus Radiožurnálu vede k tomu, že se vedle sebe ocitají špičkové pořady a jalová výplň. Příšerná je stále volba hudby, byť změna k lepšímu v posledním půlroce je patrná. To dobré v Radiožurnálu naznačuje, že stanice má velký potenciál, který je do velké míry nenaplněný. Nic z toho však není důvodem, aby se ambiciózní manažeři uvolněného postu šéfa báli. Ba naopak.

Logicky se tak dostáváme k jedinému možnému zdůvodnění: místo ředitele Radiožurnálu žádnou z výše uvedených možností zájemcům nenabízí. Problematická je už samotná funkce, která byla vytvořena v roce 2005 a od té doby byla vykonávána buď dočasně šéfredaktorem, anebo byla obsazena „neviditelným“ Miroslavem Konvalinou. „Havárie“ Barbory Tachecí ukázala, že když přijde někdo s jasnou představou a s energií, tak se mezi zaměstnanci stanice, jejími posluchači vedením Českého rozhlasu „umlátí“ sám.

Trh vždycky prozradí, jak se věci mají. Platí to i o trhu práce. Jestliže se na místo ředitele Radiožurnálu žádný seriózní kandidát nepřihlásil, znamená to, že tato funkce fakticky neexistuje, a je buď jen trafikou, anebo kolonkou ve výkazech pro rozhlasovou Radu. A že Radiožurnál neřídí žádná konkrétní osoba s odpovědností a respektem, nýbrž jakýsi skrytý a nejasný mechanismus s páčkami vyvedenými do kanceláře generálního ředitele. Tam také sedí největší problém této stanice. Jmenuje se Václav Kasík.

Štítky: , ,

Komentáře: 3:

Anonymous Anonymní řekl...

s 95 % clanku souhlasim... nicmene par veci bych take rad dodal:

- nehoda jmenem Tacheci nebyla zapricinena pouze mechanismem polostatniho molochu, ale sama byvala reditelka Radiozurnalu ma nemaly podil na tom, jak to cele "dopadlo"

- ridit Radiozurnal - tedy verejnopravni statnici, ktera souperi v poslechovosti s komercnimi radii (a napr. v Praze je vzdy v TOP 3) neni take jednoduche. Na jedne strane ma Radiozurlan plnit VEREJNOPRAVNI funkci na strane druhe jsou tady dva tabory posluchacu:
a) jedni vytykaji, ze pri sve funkci usnul nekdy v minulem stoleti
b) druzi zase vytykaji, ze se ve svych snahach jit "moderni" cestou musi krotit... Tacheci by o mnoha dopisech mohla vypravet.

- Navic si osobne nemyslim, ze by ten problem byl POUZE KASIK
(ac pravda, nabizi se zde rceni, ze ryba smrdi od hlavy...), nicmene jak tohoto cloveka znam a vim co vsechno ma v CRO za sebou, nejsem si jisty, zda-li je mozne v tomto pripade ukazat prstem pouze na nej.

- Spise si myslim, ze se proste zatim nenasel zena ci muz "s koulema". Jak uz jsem napsal ridit verejnopravni subjekt, ktery ma na medialnim trhu jak sve misto, tak i ambice neni pro kazdeho. Ostatne ja v nasem medialnim svete neznam nikoho, koho bych na tuhle funkci mohl doporucit...

10. července 2008 v 10:08  
Anonymous Anonymní řekl...

ČRo zprivatizovat.

10. července 2008 v 11:40  
Anonymous Anonymní řekl...

soulbringer: A co to podle tebe je, ta VEŘEJNOPRÁVNÍ funkce? To je takové pitomé slovo, které není nikde definované a každý si ho vykládá po svém...

14. července 2008 v 18:34  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka