neděle 25. května 2008

Horor v budce

Časopis New Yorker zveřejnil před časem na svém webu video muže, který zůstal téměř celý víkend uvězněn v kabině výtahu jednoho z manhattanských mrakodrapů (a tento zážitek mu změnil život, protože se mnoho let soudil o vysoké odškodné, a dnes je bez práce).

Klip se stal jedním z nejpopulárnějších internetových videí, filmovým fajnšmekrům však zároveň připomněl slavný krátký film Antonia Mercera z roku 1972. I ten je dnes ke shlédnutí na YouTube. Jmenuje se La Cabina neboli Telefoní budka a je o muži, který jednoho krásného slunečného dne zůstane uvězněn v telefonní budce a jakkoliv se tato epizoda zdá zpočátku být komickou či maximálně trapnou, brzy začíná být jasné, že se hlavní hrdina stal součástí událostí, které sám nemůže ovlivnit a z kterých není úniku.

Film získal prestižní americkou cenu Emmy a podle kritiků byl metaforou tehdejší politické situace ve Španělsku, i bez těchto konotací je však strhujícím, pětatřicet minut trvajícím hororem. Budete ho sledovat bez dechu … a možná v duchu děkovat rozvoji moderních technologií, které telefonní budky poslaly na smetiště dějin. Dobře jim tak, byly to zákeřné a bezcitné zrůdy.

Štítky: ,

Komentáře: 2:

Anonymous Anonymní řekl...

Kdy se Miloš naučí, že videoklip je ke zhlédnutí, nikoli shlédnutí?
Telefonní budku s jedním n beru jako překlep.

26. května 2008 v 13:37  
Anonymous Anonymní řekl...

Bude to mít pokračování? Život v budce druhý den, smrt v budce za týden... A co ti diváci? Mohli by si tam postavit třeba stánek s pivem a buřty. Rozhodně do telefonní budky už nepolezu :)Ivana

29. května 2008 v 11:51  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka