neděle 25. května 2008

Minutku mi postojte ...

Pojedete v nejbližších sedmi letech do New Yorku? Pak se máte šanci nechat nakreslit pětadvacetiletým karikaturistou Jasonem Polanem. Úspěšný kreslíř se totiž rozhodl, že nakreslí portrét každého Newyorčana – a všechny kresby bude publikovat na svém blogu (nazvaném „Všichni lidé v New Yorku). Zatím postupuje rychlostí zhruba deset vydaných obrázků za den. Kolik jich má ještě ve svých blocích, není známo, ale i kdyby kreslil rychlostí jeden portrét za třicet vteřin, bude při nepřetržitém kreslení potřebovat právě zmíněných sedm let. Nemožné? Jistě, ale Polan je na extrémní výkony zvyklý - před třemi lety strávil dvanáct dní ve slavném Muzeu moderního umění (MOMA) a nakreslil si všechny vystavené obrazy.

Výsledek pak sám publikoval v knížce, která se jmenovala „Všechna umělecká díla v Muzeu moderního umění“. Nakreslit všechny lidi v New Yorku je pochopitelně větší sousto, Polan se do něj však pustil odvážně. Jak píše na svém blogu, nakreslení portrétu mu trvá pár desítek vteřin a většina lidí vůbec nezaznamená, že je kreslil. Se svým blokem se pohybuje v kavárnách, restauracích, na zastávkách metra nebo přímo na ulici.

Kdo chce zvýšit šance, že ho Polan nakreslí, mu může poslat email na art@jasonpolan.com. Stačí, když se čtyřiadvacetihodinovým předstihem uvede, kde bude v nějaký konkrétní čas (například: „budu na rohu 14. ulice a 8. avenue, příštgí čtvrtek v čase od 2:42 do 2:44 odpoledne, a na sobě budu mít světle žlutou bundu a námořnické boty“). Uvidíme, jak dlouho to vydrží – zatím je to každopádně fascinující projekt.

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka